“Mit lehet tudni?” – az ADSD-KVÍZ-ről

Az ellátásban részesülő autisták – és más fogyatékkal élők – szüleinek óriási kihívás: hogyan folytathatnák otthon is eredményesen gyermekük fejlesztését? Az ellátásból kikerült felnőttek szülei náluk is kiszolgáltatottabbak: nehéz megtalálni otthon azt a motivációt, ami szívesen vállalt együttműködésre sarkallja a gyermekeket. Ehhez kínált új lehetőséget januári szülőklubunk, amely egy interneten hozzáférhető, játékos fejlesztő programot mutatott be.

A klubfoglalkozás vendége a program kifejlesztője, Farkas János volt, aki maga is érintett szülő, valamint Madaras Krisztina – egy Győr melletti kis faluból -, aki már 3 éve eredményesen használja az ASD-KVÍZ-t most 13 éves kisfia otthoni fejlesztéséhez.

Köszönjük a szülőklubok megtartásához nyújtott segítséget a kecskeméti EGYMI és az Autizmus Centrum vezetőinek, munkatársainak!

„Mit lehet tudni?” című programsorozatunk a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával valósul meg.
(Továbbiak a RÓLUNK ÍRTÁK és a KÉPGALÉRIA menüben!)

Pályaorientációs foglalkozások 6. és 7. osztályosoknak

Az általános iskolát integráltan végző, és most már pályaválasztás előtt álló, legalábbis a középiskola tekintetében szakmát kereső fiatalokat keresünk, akik számára szeretnénk pályaorientációs foglalkozásokat szervezni. Olyan hatodik, hetedik osztályos – autizmus által érintett – fiatalok részére tervezzük ezeket a foglalkozásokat, akik számára ez nagy segítséget jelenthet a megfelelő középiskola kiválasztásában, a későbbi szakma megismerésében.

További részletek a jelentkezés módjáról :

Cegléden vendégeskedtünk

A “Töredék világ” Autizmussal Élő Emberekért Alapítvány meghívásának nagy örömmel eleget téve 2018. november 16-án a ceglédi autista fiataloknak és szüleiknek is bemutattuk az otthoni fejlesztést (is) jól szolgáló Niki Talk programot, melyhez a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert támogatás révén jutott egyesületünk.

Élményajándék a Magyarkerttől

Év elején még kétségesnek látszott, hogy a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület (AGYE) tudja-e a korábbi esztendőkben megszokott módon támogatni az autisták iskolai fejlesztését, mivel – sem erre, sem egyéb programjaira – nem nyert az idén támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán. A helyi sajtóban megjelent, erről szóló híradásoknak köszönhetően azonban minden korábbinál többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át az AGYE javára. Így a betervezett programok nagy része, ebből a forrásból, mégiscsak megvalósulhat! Többen hozzájárultak ehhez pénzadományokkal, egyéb felajánlásokkal is.  Az elsők között jelentkezett a jakabszállási Magyarkert vezetője, Tóthné Szalontai Tünde, aki ingyenes belépést ajánlott fel a kecskeméti EGYMI tagintézményiben tanuló 120 autista kisdiák számára.
Az idei erdei iskolai napokon a gyerekek újra bejárhatták a méretarányos „mini-Magyarország” hegyeit-völgyeit-síkságait, leléphették a Balaton hosszát – egy lépés egy kilométer –, vagy akár (papír)hajót bocsáthattak a Tisza folyóba. Legtöbben persze a szabadtéri játékoknak, a szabadban eltöltött felhőtlen óráknak örültek, de szívesen kapcsolódtak be a kézműves foglalkozásokba is. Nevükben is köszöni a felajánlást – miként a többi támogató segítségét is – az Autista Gyermekekért Egyesület!

 

Kommunikációt segítő program autistáknak

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert támogatásunk révén beszerzett Niki Talk szoftver otthoni felhasználásának megismertetésére, betanítására került sor 2018. október 25-én Kecskeméten, az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda közösségi terében tartott nyilvános szülőklubunk keretében.
A program használatával kapcsolatos további segítség igénybevételére az Autista Gyermekekért Egyesület Kecskemét, Dobó krt. 10. szám alatti (Centrál Passzázs üzletközpontban található) irodájában lesz módjuk az érintetteknek és családjaiknak.

(További részletek a RÓLUNK ÍRTÁK és a KÉPGALÉRIA menüben!)

Önkéntesek szombatja

Október 13-án, szombaton az EJOT Hungaria Kft. 22 fős csapata éjszakába nyúlóan, energiát nem kímélve csodásra varázsolta a kecskeméti EGYMI Szalag utcai Autizmus Centrumának udvarát, ebédlőjét és a tornatermét! Örömmel tolmácsoljuk a megújult környezetben tanuló gyerekek és fejlesztő pedagógusaik hálás üzenetét: Nagyon-nagyon köszönjük!!! 🙂

AOSZ Info-Pont Kecskeméten

Újabb mérföldkövéhez érkezett az Autista Gyermekekért Egyesület érdekvédelmi tevékenysége. Az Autisták Országos Szövetsége 2018 október 11-én Bács-Kiskun megyében is megnyitotta az AOSZ Info-Pont irodáját, mely az egyesület Kecskemét, Dobó körút 10. szám alatti székhelyén várja az érintetteket és érdeklődőket.
A megnyitón Kővári Edit, az AOSZ elnöke beszélt az iroda szolgáltatásairól, a DATA-projektbe történő bekapcsolódás lehetőségeiről

Október 1-jén újra: jótékonysági koncert az autistákért

2018. október elsején (hétfőn), 18 órai kezdettel ismét a kecskeméti evangélikus templom ad otthont Papp Ferenc versénekes jótékonysági estjének. A művész tolmácsolásában Ady, József Attila, Keresztúry Dezső, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Buda Ferenc, Antalfy István és Robert Burns megzenésített versei kapnak – a hely és a rendezvény szellemisége által is – sajátosan új értelmezést. A program ingyenes, de köszönettel fogadjuk a résztvevők önkéntes adományait.
Az előző évi jótékonysági koncert adományaiból származó 52500 forintot az Autista Gyermekekért Egyesület a Kecskeméten oktatott-nevelt autisták szabadidős iskolai tevékenységeinek támogatására fordította: rollert és labdákat vásároltunk a diákok számára.

Mercedes-nap a Szalagon

Az idén is az autisták oktatási körülményeinek jobbítására ajánlották fel önkéntes munkájukat a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. karosszériaüzemének munkatársai. A gyár dolgozói augusztus 18-án a Szalag utcai Autizmus Centrum szabadtéri játékait és az udvari KRESZ-pályát újították fel.
Az önkéntes munkán túl, miként az előző évben is, a Mercedes gyár tekintélyes pénzbeli adományt juttatott az Autista Gyermekekért Egyesület számára, melyből közhasznú civil szervezetünk a kecskeméti EGYMI tagintézményeiben oktatott-nevelt autisták speciális fejlesztését, elsősorban mozgáskoordinációját javító, valamint tantervbe épített és szabadidős sporttevékenységét szolgáló eszközöket, felszereléseket vásárol az autista gyerekek, fiatalok részére.
A nevükben is: KÖSZÖNJÜK, MERCEDES! 🙂
További képek a KÉPGALÉRIA menüben!