Rólunk írták

MONDTÁK, MUTATTÁK, KÖZVETÍTETTÉK

Autizmus Világnapja – Kecskemét
“Ragyogj kékben!” – 2019. április 2.
“Futni-kék!” – 2019. április 6.

Hálásan köszönjük a helyi média figyelmét, amellyel autizmus világnapi programjainkat kísérték, és ezzel hozzájárultak törekvésünkhöz: az autisták és nem-autisták világának közelítéséhez, egymás jobb megismeréséhez.

Eddig az alábbi linkeket találtuk a neten, örömmel tesszük közzé a továbbiakat is! 🙂

https://keol.hu/kecskemet-bacs/haromszazan-futottak-az-autizmus-vilagnapjahoz-kapcsolodo-kecskemeti-programon?fbclid=IwAR3uxFFRoohXHcbV6Sw1poAum2o0FJUCMyGNOUC8ay6-_4AJLzRMR3Q2ZXI

https://hiros.hu/sport/230-katona-is-reszt-vett-az-autizmus-vilagnapja-alkalmabol-szervezett-futason?fbclid=IwAR0pJdW4ijmc01aSFBLEXk2oInksB3xuNIAo51myyCXG-FskdICDxDDMiDs

https://www.facebook.com/gongradio.hu/videos/401182547379713/

Ragyogj kékben!!

Ragyogj kékben!! – Az Autizmus világnapján kék fénnyel világították meg a Kecskeméti Református Gimnázium épületét.

Közzétette: Gong Rádió – 2019. április 2., kedd

https://keol.hu/kecskemet-bacs/kekbe-oltozott-a-kecskemeti-reformatus-ujkollegium-az-autizmus-vilagnapjan

Idén is csatlakozott a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület a „Ragyogj kékben!" nemzetközi kampányhoz. Április…

Közzétette: Gong Rádió – 2019. április 2., kedd

http://gong.hu/aktualis/kepgaleria/254036-autizmus-vilagnapja-kekre-festettek-a-reformatus-iskola-epuletet

Ma van az Autizmus Világnapja! Ehhez kapcsolódva Kecskeméten több esemény is lesz. Ma este kék színben pompázik majd a…

Közzétette: Gong Rádió – 2019. április 2., kedd

https://hiros.hu/kultura/ragyogj-kekben—fenyfestes-es-programok-az-autizmus-vilagnapjan

baon.hu

Ma van az autizmus világnapja

https://hiros.hu/hirek/autizmus-vilagnapja-ma-este-kekre-festik-a-reformatus-gimnazium-epuletet

https://keol.hu/kecskemet-bacs/az-autizmus-vilagnapja-kecskemeti-programjai-2019

A KTV 2019. január 11-i tudósítása szülőklubunkról a YouTube-on

Tudósítás az ASD-KVÍZ-t bemutató szülőklubról
Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek – 2019. január 11. 19 óra
(3:45-től 5:33-ig)

Indul a szülőklub, autista gyermeket nevelőknek és érintetteknek
Hírös.hu
2019. január 10. 8:38
Az Autista Gyermekekért Egyesület – “Mit lehet tudni?” című programsorozata keretében – újabb hiánypótló foglalkozásokra, képzésekre hívja a szülőket és az érdeklődő szakembereket valamint az érdeklődő kívülállókat. A klub vendége lesz a program kifejlesztője, Farkas János, aki maga is érintett szülő, és Madaras Krisztina – egy Győr melletti kis faluból -, aki már 3 éve folyamatosan használja az ASD-KVÍZ-t most 13 éves kisfia otthoni fejlesztéséhez.

Új készségfejlesztő program

A Kecskeméti Televízió tudósítása az Autista Gyermekekért Egyesület projektnyitó rendezvényéről, amelyen a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert támogatás révén beszerzett, kommunikációt segítő Niki Talk szoftver otthoni felhasználásának megismertetésére, betanítására került sor, nyilvános szülőklub keretében.

Az autisták kommunikációját megkönnyítő alkalmazás
Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek – 2018. október 25.
(3:21-től 6::07-ig és  és 44:25-től 44:38-ig)

Hatékonyabb segítséget kapnak az autizmusban érintett családok Kecskeméten
trendalelke.hu
2018. október 16.
Az újonnan megnyílt AOSZ Info-Pontban máris bekapcsolódhatnak az érintettek abba az infokommunikációs kezdeményezésbe, amely egységes rendszerben, de egyéni igényekre szabottan segíti az autisták mindennapjait az önkiszolgálástól az önkifejezésig, egy applikáció segítségével.

Segítő hálózattal teszik még hatékonyabbá a Család-és KarrierPONT-ot
Hírös.hu
2018. október 12. 17:51
Július óta működik Kecskeméten a Család-és KarrierPONT, ma pedig egy segítő hálózat kiépítésével igyekeztek még hatékonyabbá tenni a munkát. A workshopra a Városházán került sor, ahol cégek, civil szervezetek és a média képviselői gyűltek össze, hogy a jövőben közös erővel érhessék el a kitűzött célokat. A hálózatnak tagja az Autista Gyermekekért Egyesület is.

Információs ponttal segítik a családokat Kecskeméten

BAON
a Bács-Kiskun megyei hírportál
2018. október 12. 07:00
Családsegítő információs irodát nyitott Kecskeméten az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) csütörtökön a Dobó körúti Centrál Passzázs épületében.
– Azt gondoljuk, hogy az autizmus­ területén rengeteg a tennivaló, hiszen ­egyre több az autista gyermek és felnőtt. Felelősséggel tartozunk ­arra vonatkozóan, hogy sziget­szerűen külön-külön dolgozunk, vagy összehangolva erőforrásainkat mindent megteszünk azért, hogy információt, segítséget nyújtsunk a családoknak – ­mondta az AOSZ Info-Pontot megnyitó­beszédében Kővári Edit, az AOSZ elnöke, majd hozzá­tette: a szövetség három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy vidéki irodákat nyitva, a helyi szervezetekkel együttműködve segíti az autizmusban érintett családokat.
Kővári Edit nyitotta meg az információs irodát
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

YouTube
október 11.
A Kecskeméti Televízió stúdióbeszélgetése az AOSZ Info-Pont megnyitója kapcsán
(13:13-tól 22:00-ig)

YouTube
október 11.
A Kecskeméti Televízió közvetítése az AOSZ Info-Pont megnyitójáról

Stúdióbeszélgetés az AOSZ Info-Pont megnyitója kapcsán
Kecskeméti Televízió
KIEMELŐ – 2018. október 11. (13:13-tól 22:00-ig)

AOSZ Info-Pont iroda nyílt Kecskeméten
Hírös.hu
2018. október 11. 14:34
Csütörtökön délelőtt nyitották meg az Autisták Országos Szövetségének Info-Pont irodáját Kecskeméten a Centrál Passzázsban. Az iroda azért jött létre, hogy információt és segítséget nyújtson az autista személyek családjainak.
– Azt gondolom, hogy ez az iroda egy hiányt fog pótolni. Ha az érintett szülők úgy érzik, hogy egy bizonyos kérdésben gyors segítségre van szükségük, ide tudnak fordulni. Örülünk annak, hogy ez az iroda megjelenik itt, illetve négy másik az országban szintúgy. Illetve az is egy komoly eredmény a város részéről, hogy tavaszra meg fog épülni a Homokbányánál az az intézmény, ahol 24 felnőtt, autisztikus tulajdonsággal rendelkező fiatal foglalkoztatása történik majd – mondta Pászti András önkormányzati képviselő.

Tudósítás az AOSZ Info-Pont megnyitójáról
Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek – 2018. október 11.
(11:04-től 13:35-ig)

AOSZ Info-Pont irodát nyitott Kecskeméten az Autista Gyermekekért Egyesület
Kecskemét Online
2018. október 11. 14:16
Az AOSZ Info-Pont irodák az Autisták Országos Szövetségének szolgáltatásait nyújtják a helyi környezetbe ágyazottan. Azonban a szolgáltatásaik bővülnek a Szövetség sikeres „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” infokommunikációs projektjének új szolgáltatásaival.

Egészségkuckó az Autizmus Centrumban
Hírös.hu
2018. szeptember 14. 07:58
Mint korábban hírül adtuk, az Autista Gyermekekért Egyesület (AGYE) az idén a szokásosnál jóval szerényebb központi pályázati erőforrásokból gazdálkodva kényszerül a kecskeméti és városkörnyéki autisták életét megkönnyítő, speciális fejlesztésüket elősegítő programjait megvalósítani. Egyebek mellett ezért is igyekeztek megragadni minden friss pályázati lehetőséget.
Ezek sorába tartozik a dm „Együtt egymásért – Jó tettekkel egy jobb világért” elnevezésű, a társadalmi felelősségvállalást a helyi célokért történő összefogás támogatásával elősegíteni kívánó pályázata, amelyen 500 ezer forintot nyert az idén 20 esztendős közhasznú egyesület “Fedezzük fel az ízeket! – Egészségkuckó az Autizmus Centrumban” című projektje.

Egészségkuckó az Autizmus Centrumban
Kecskemét Online
2018. szeptember 15. 07:37
A napokban folyik a szükséges berendezések, eszközök beszerzése. Ennek során – egyebek között – konyhaszekrényekkel, gyümölcsaszalóval, olaj nélkül sütő fritőzzel, hűtőszekrénnyel, lekvárfőzővel, turmixgéppel, joghurtkészítővel, főzőlappal és grillsütővel szereli fel az Autista Gyermekekért Egyesület a Szalag utcai Autizmus Centrum „egészségkuckóját”.

Autistáknak készül applikáció

Baon.hu

Autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét segítő mobilapplikációt fejleszt az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja. A projekt 450,78 millió forintos európai uniós támogatásból valósul meg 2020 december végéig. Az új programról csütörtökön tartott tájékoztatót Kővári Edit, az AOSZ elnöke, valamint Horhi Anett gyógypedagógus, a projekt szakmai vezetője a kecskeméti Autizmus Centrumban. A projekt keretében az AOSZ a programba bekapcsolódni kívánó, de okostelefonnal vagy tablettel nem rendelkező családok számára 300 eszközt biztosít majd.

Kecskeméti interjú az Autisták Országos Szövetsége elnökével a DATA-projektről
Kecskeméti Televízió
KIEMELŐ – 2018. június 21.  19:22 (15:25-től 20:12-ig)

Autistákat segítő programot mutattak be Kecskeméten
Hírös.hu
2018.06.21. 18:07
Kecskeméten mutatták be csütörtökön a DATÁ-t, azaz az Autisták Országos Szövetségének új programját. A program célja, hogy az autisták önálló életvitelét erősítse, ezzel javítsa az egész család életminőségét.
– Ez az applikáció azokat a segédeszközöket helyettesítheti, amelyeket az autisták most is használnak a mindennapokban. Ilyen például a napirend, a folyamatábrák, illetve a kommunikációs kártyák, amelyek az egyes élethelyzetekben a folyamatok megtervezését, előrejelzését, bejósolhatóságát biztosítja a számukra – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Egyesületének elnöke.

Jobbá tennéd a kecskeméti autisták mindennapjait?
trendalelke.hu
2018. június 7.
Két kecskeméti szervezet is indult a dm “Jó tettekkel egy jobb világért” című pályázatán. Az Autista Gyermekekért Egyesület célja a Szalag utcai Autizmus Centrumban egy „Egészségkuckó” kialakítása. Az autista gyerekeknél rendkívül gyakoriak az étkezési zavarok és az egészségtelen étkezés. Az Egészségkuckóban a gyerekek megismerkedhetnének az egészséges ételekkel és megtanulhatják azokat elkészíteni. Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány pedig pénzügyi és életvezetési tanácsadással segítené az általuk támogatott családokat.

„Az idén 20 éves Autista Gyerekekért Egyesület Dobó körúti irodájában…”
Kecskeméti Televízió
KIEMELŐ – 2018. május 3. 19:22 (0:57-től 5:44-ig)
Az egyesület szinte szimbiózisban létezik a Kecskeméti Autizmus Centrummal, elsősorban az oktatásban lévő gyermekeket érik el, de az iskolából kikerülők sorsát is szívükön viselik. Pár napja jött a hír, hogy az egyesület a működéséhez szükséges működési támogatásnak idén csak a töredékét nyerte el az EMMI által kezelt Nemzeti Együttműködési Alaptól. Nehéz helyzet állt elő, hiszen közvetetten veszélybe kerültek az autista gyermeket nevelő szülők számára tervezett szakmai programok és a gyermekek kirándulásai is.
– Legalább másfél millió forint hiányzik az idei működésünkhöz, ahhoz, hogy azokat a programokat megvalósítsuk, amikhez már nyertünk el támogatást – mondta el az egyesület elnöke.
A szervezet már két éve foglalkoztat egy érintett szülőt négy órában. Szabó Klára elmondása szerint ő ezentúl önkéntesként látja el a feladatait.
Ebben a helyzetben nagyon sokat jelentenek a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlások.

Nagy bajban van az Autista Gyermekekért Egyesület
Hírös.hu
2018.05.01. 17:33
A tartalmi munkát kiszolgáló infrasruktúra hiánya miatt veszélybe kerülhetnek az olyan megszokott programok, mint például az autista gyerekek erdei iskolai napjai vagy a szülőklub foglalkozásai. A számítógépek működtetéséhez szükséges villanyszámlát ugyanis nem tudják összeönkénteskedni. Ezért most különösen számítanak (rászorulnak) a velük szimpatizálók személyi jövedelemadójának 1%-aira!
Az 1% felajánlásához szükséges adószám: 18355350-1-03
Akik pedig abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy – bármilyen szerény – pénzbeli adománnyal is támogatni tudják az autista gyermekek érdekében folytatott munkájukat, az alábbi számlaszámon tehetik meg:
Adományokat fogadó bankszámlaszám: 50800128-11029991
A legkisebb adomány is sokat jelent az egyesület számára. De örömmel fogadnak minden természetbeni felajánlást is, hogy továbbra is sgíthessék rászoruló sorstársaikat.

Az 1 százalékos adó-adományokra számít az Autista Gyermekekért Egyesület
Kecskemét Online
2018. április 30. 07:47
Ebben az évben különösen sokat segíthetnek az kecskeméti székhelyű Autista Gyermekekért Egyesülettel szimpatizálók azzal, ha személyi jövedelemadójának 1 %-át felajánlják az egyesületnek. a megpályázott összegnek ugyanis csupán a töredékét, 4 %-át, azaz százezer forintot kapták meg idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezelt Nemzeti Együttműködési Alaptól.

Figyelemfelkeltő futás
honvedelem.hu
2018. április 09. 08:20
Több mint százhúsz kecskeméti katona vett részt az Autista Gyermekekért Egyesület április 7-én tartott figyelemfelkeltő rendezvényén. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok és a bázis kiképzési főnöke, Minkó Ottó alezredes vezette két szakasz zárt alakzatban teljesítette a jótékonysági futás valamivel több, mint két kilométeres távját.
Negyedik alkalommal csatlakoztak az autizmus világnapja rendezvényeihez a Kecskeméten állomásozó katonai alakulatok. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézete és az MH Légijármű Javítóüzem képviseletében százhuszonhárman regisztráltak a helyszínen a betegségben szenvedők iránti figyelemfelkeltő futásra. A vidám hangulatú rendezvényen önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonák is részt vettek. Ők azonban civil öltözetben állt rajthoz, jelenleg ugyanis nem teljesítenek katonai szolgálatot, kizárólag a beteg gyerekek kedvéért jöttek ki.
A Futni-kék! felhívásra jelentkezettek kék színű fejpántot kaptak ajándékba. A rajt előtt Horváth Máté főtörzsőrmester még levezényelt a részükre egy laza bemelegítő átmozgatást, majd eldördült a képzeletbeli rajtpisztoly. A katonák – Gáldonyi Sándor százados 9 éves Lőrinc fiával „kibővült” – két szakaszból álló alegységkötelékben, Ugrik tábornok és Minkó alezredes vezetésével, a repülőbázis zászlaja alatt teljesítették a távot.

(Galambos Sándor felvételei a KÉPGALÉRIA menüben!)

Az autizmus világnapja – futottak Kecskeméten
Kecskemét Online
2018. április 8. 06:15
Minden résztvevő kék fejpántot kapott, de a legnagyobb feltűnést az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 120 katonája keltette, akik parancsnokukkal, Ugrik Csaba dantártábornokkal az élen egyszerre lépve futották végig a távot. Egyenruhájukon természetesen kék karszalagot viseltek.

Negyedszer is Futni-kék
Hírös.hu
2018. április 7. 19:09
A szervező Autista Gyermekekért Egyesület  – immár negyedik alkalommal – 2018-ban is megrendezte a FUTNI-KÉK futást is, mely az autizmussal élők nehézségeire igyekezett felhívni a figyelmet. A főtéri rendezvény már délután fél ötkor elkezdődött, öt órakor pedig közösen elrajtolt a mezőny, hogy elfussanak a  vasútparkig és vissza.
(Banczik Róbert felvételei a KÉPGALÉRIA menüben!)

“Futni-kék!” előzetes
Interjú az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagjával

Kecskeméti Televízió
KIEMELŐ 2018. április 5.
(13:17-től)

Negyedik alkalommal is Futni-kék! Kecskeméten

baon.hu
2018. április 3.
Az idén 20 esztendős Autista Gyermekekért Egyesület immár negyedik alkalommal szervezi meg a Futni-kék! elnevezésű programját Kecskeméten. Mivel idén az Autizmus Világnapja egyben húsvéthétfő is volt, a Futni-kék! elnevezésű belvárosi együtt futást 2018. április 7-én, szombaton tartják. Délután 4 órától zenés toborzó várja az érdeklődőket a kecskeméti városháza előtti téren. A futás 5 órakor kezdődik. A futók a Kossuth tértől a Vasútkertig futnak majd el, onnan pedig visszakanyarodnak a Kossuth térre. A futásra regisztrálók idén is kék fejpántot kapnak ajándékba.

Élnek közöttünk emberek
Hírös.hu
2018. április 2. 20:33

Libor Zoltán írása:

Élnek közöttünk emberek, akik másként látják a világot. Élnek közöttünk emberek, akiknek nagy szükségük van arra, hogy rend legyen körülöttük. Élnek közöttünk emberek, akik a saját útjukat járják. Vannak, akik szerint ezek az emberek különlegesek. Csodabogarak.

Ezek az emberek talán tényleg különlegesek. Mások, mint mi. Ugyanakkor mégis olyanok, mint bárki más közülünk.

Ezek az emberek autisták. Nehéz egyszerűen megfogalmazni, hogy ez mit is jelent pontosan. Az autizmus tudniillik nem könnyen jellemezhető annak, aki nem él benne, vagy nem ismer olyat, aki autista.

Az autisták néha olyanok, mint a tollpihék. Repülnek keresztül-kasul valami mágikus öröklétben, világidőben. Mint az angyalok. Önfeledten, vidáman himbálóznak valami égből leereszkedő varázszsinóron. Nyugodtak, mert tudják, hogy valaki fentről vigyáz rájuk. Az autisták néha persze egészen másmilyenek. Ordítanak, ha valami nem úgy, és nem akkor történik, ahogy és amikor történnie kellene. A fények bántóak, a hangok fájdalmasak számukra. Csak elképzelni tudom ezt a különös belső világot, amelybe vadul, kéretlenül áramlik be a mi külső világunk.

Az autizmussal történő találkozás nem könnyű élmény. Különösen nem olyankor, ha az embernek a saját gyermeke lesz autista. Amikor ezzel szembesül, akkor az égbolt hirtelen üvegharangként borul rá, akár a kétségbeejtő örökkévalóság.

És az üvegharang csendjében a kéretlen, vad gondolatok a jövőről úgy kezdenek cikázni, mint a gyors, apró halak. Amikor az ember megtudja, hogy a gyermeke autista, akkor biztos benne, hogy az emberi sorsokkal hamiskártyások játszanak. És az ember tehetetlen. Kiszolgáltatott. A hamiskártyások lapjárásának, blöffjeinek, licitjeinek.

Amikor az ember megtudja, hogy a gyermeke autista, először magányos lesz, és elhagyatott. De aztán kezdi megérteni, hogy nem viselkedhet áldozatként. Hogy feladata, hivatása van. Nem biztos, hogy érti, hogy miért pont neki jutott ez a feladat, de egy idő után nem is érdekli. Meg akarja oldani. Mert rájön, hogy az autista gyermek olyan, mint a tengerfenékre süllyedt kincs. Színes korallok veszik körül és védik ezt a kincset. De ha valaki veszi a bátorságot, a fáradságot, hogy lemerüljön a kincshez, akkor egy egészen csodálatos, eddig ismeretlen világba léphet be.

Az autizmus legalább két dologra megtanít. Az egyik, hogy nem szabad félni az ajtóktól. Az autisták magukra csukott ajtó mögött élnek. Így érzik biztonságban magukat. De érdemes bekopogtatni ezeken az ajtókon. Finoman, türelmesen, bátran és szeretettel.

Nem tolakodó kíváncsisággal az ajtó mögötti világra. És ha bentről bizalommal megnyitják nekünk az ajtót, akkor különleges ajándékokban részesülhetünk.

A másik, amire az autizmus tanít, az elfogadás. Az autistáké is, a helyzeté is, és saját magunké is. Az autizmus bölccsé tesz. Megtanít a korlátainkra, de megtanít a lehetőségeinkre is. Megtanít a mélységeinkre, de megtanít a magasságainkra is. Persze csak akkor, ha hajlandóak, bátrak vagyunk mindezekről tanulni.

Élnek közöttünk emberek, akik másként látják a világot. Élnek közöttünk emberek, akiknek nagy szükségük van arra, hogy rend legyen körülöttük. Élnek közöttünk emberek, akik a saját útjukat járják. Élnek közöttünk emberek, akik tollpihék, angyalok, tengerfenékre süllyedt kincsek, csukott ajtók mögötti csodák.

Merjük megismerni és szeretni őket. Ne csak az autizmus világnapján. Az összes többi napon is.

Kék színbe borult a kecskeméti Városháza
Hírös.hu
2018. április 2. 20:28
Különleges látványosságban volt része azoknak, akik hétfőn este Kecskemét főterén sétáltak. Kellemes zene mellett, kék színbe öltözve csodálhatták meg a Városházát. Arról azonban csak kevesen tudtak a járókelők közül, miért is világították meg a szecessziós épületet.
Április 2-án ünnepeljük az Autizmus Világnapját. A Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fényben világítottak meg ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben, vagy  a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kék színbe öltöznek az épületek. A kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület  ebben az évben is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kékbe “öltözött” a Kecskeméti Városháza az Autizmus Világnapjá​n
Gong Rádió
2018. április 2.

Ma este kék színben ragyog a Városháza
Hírös.hu
2018. április 2. 16:04
Ebben az évben is csatlakozik a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület a “Ragyogj kékben!” nemzetközi kampányhoz az Autizmus Világnapjá​n, azaz április 2-án. Így sötétedéstől ismét megvilágítják a Városháza épületét az autizmust jelző kék fénnyel.

Futni-kék! – Kecskemét 2018
auti.hu
Mindenkit szeretettel vár a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület!

Futni-kék! 2018. Kecskemét
Autisták Országos Szövetsége
aosz.hu
Az Autizmus Világnapja alkalmából, április 7-én ​”Futni-kék!” címmel immár negyedszerre kerül sor az ​együttfutásra. 

Kékbe “öltözött” a Kecskeméti Városháza az Autizmus Világnapjá​n
Kecskemét Online
2018. április 2.
Sötétedéstől ismét megvilágították a Városháza épületét az autizmust jelző kék fénnyel, amit este 9 óráig csodálhattak meg a Kecskemét belvárosában sétálók.
A „Futni-kék!” elnevezésű, immár hagyományos – Kecskeméten negyedik alkalommal megrendezett – belvárosi programot április 7-én, szombaton tartják. A futókon kívül azokat is várják, akik csak egy jókedvű délutánt szeretnének a főtéren eltölteni.

Egyedülállóvá válik a kecskeméti autista ellátás

,

Futni-kék: április 7-én futhatunk az autizmussal élőkért
Hirös.hu 2018. március 15.
Mivel idén az Autizmus Világnapja egyben húsvéthétfő is,  Futni-kék! elnevezésű, immár hagyományos, negyedik alkalommal megrendezett belvárosi programot április 7-én, szombaton tartják. 

♥ ♥ ♥

Autizmussal élőknek is épül az új intézmény

Baon.hu   2018. március 16.
“Elkezdődött Homokbányán az új, 800 négyzetméter alapterületű intézménynek az építése, amely autiz­mussal élő fiatal felnőttek, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok nappali ellátását fogja biztosítani.”

Az új intézménnyel egyedülállóvá válik a kecskeméti autista ellátás
Hirös.hu 2018. március 13.
Közel 100 családnak jelent problémát Kecskeméten felnőtté vált autista gyermekük nappali ellátása. Számukra nyújt segítséget majd az az új intézmény.”

Új nappali ellátást biztosító telephelyet építenek Homokbányán
Keol.hu 2018. március 12.
“Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.6.2-15-KE1-2016-00001 konstrukció keretében az „Új nappali ellátást biztosító telephely kialakítása Homokbányán” benyújtott pályázaton bruttó 351.078.800 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke 100%, a támogató alap az Európai Regionális Fejlesztési Alap. A projekt keretén belül megépül a Homokbánya területén (Kecskemét, Agyag utca – Homokbánya, hrsz: 21927) egy új, kb. 790 m2 hasznos alapterületű, földszintes, két önálló rendeltetési egységet magába foglaló épület, melynek egyik részében fogyatékos személyek (24 fő), másik részében pedig az autizmussal élő fiatal felnőttek nappali ellátása (24 fő) történik. A kivitelezést a Horváth Építőmester Zrt. végzi, mellyel a szerződést 2017. december 14-én kötötték meg. A munkálatok várhatóan még az idén befejeződnek, a projekt tervezett zárása pedig 2019. április 30.”

♥ ♥ ♥

weborvos.hu
Klubba várják az autista gyermekek szüleit

2018. február 3.
A foglakozásokon lesz játék, beszélgetés, filmnézés, játéknap, szabadtéri sportvetélkedő.

baon.hu
Csillagszülő klub

2018. február 1.
Autista gyermekeket nevelő szülők részére indult el a Csillagszülő klub Kecskeméten, az Autista Gyermekekért Egyesület szervezésében. Öt alkalommal más-más témában és foglalkozási formával találkoznak majd a résztvevők.

Hirös.hu
Egész évben az autista gyermekekért

2017. december 23.
Mozgalmas éve volt az Autista Gyermekekért Egyesületnek. Számos fontos programot szerveztek, amelyek az autizmus spektrumzavarral élők életét könnyíti meg, és sokat tettek azért is, hogy megismerjék, megértsék az egészséges emberek problémáikat.

Alföldi Régió Magazin
Az Autista Gyermekekért Egyesület évösszegzője

Az autista gyermekek és felnőttek

Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek
Tudósítás az AGYE Tesco-pályázatának eredményeiről

2017. október 25. (3:25-6:00)
Rigó Ilona, a kecskeméti Autizmus Centrum vezetője: “Nagy segítség volt ebben a mostani programban is az Autista Gyermekekért Egyesület.”

Hirös.hu
Kültéri fitneszgépet kapott a kecskeméti Autista Centrum

2017.10.25.
A Tesco „Ön választ, mi segítünk” című pályázatán 400 ezer forintot nyert az Autista Gyermekekért Egyesület a kecskeméti Autizmus Centrum udvarának megszépítésére. A pénzből megújult az udvari fahinta, fűszereket, virágokat ültettek, sőt még egy kültéri fitneszgépet is telepítettek kicsik és nagyok örömére.

Hírös.hu
Mercisek az autistákért

2017.09.29.
Mercedes-önkéntesnapot tartottak a karosszériaüzem munkatársai szombaton az Autizmus Centrumban

Hírös.hu
Egy autista fiú egy napja

2017. április 15.
Pásztor Andrea riportja a Kecskeméti Lapok hasábjain és a Hírös.hu weboldalán

AUTIZMUS VILÁGNAPJA – 2017

Hírös.hu
2017. március 25.

Kecskemét Online
2017. március 25.

M1
(Élő közvetítés a “Futni-kék!” startjáról)

2017. április 2.

Baon.hu
2017. április 2.
(A témához kapcsolódó második kép jobb alsó sarkában nyílik a Baon.hu képgalériája az eseményről!)

Hírös.hu
2017. április 2.
(A cikk első képének jobb alsó sarkában lévő Galéria feliratra kattintva további 42 kép bukkan elő, és egy videót is tartalmaz a tudósítás!)

Kecskemét Online
2017. április 2.

Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek

2017. április 3. (9:48-12:15)

És a szívünknek legkedvesebb: Kapócs Győző gyógypedagógus (kecskeméti Autizmus Centrum) jó hangulatú, zenés videója 🙂

♥ ♥ ♥

Pszichiáterek szakmai napja Kecskeméten az autizmusról

Hírös.hu
2017. március 24.

Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek

2017. március .24. (11.42-13:51)

Hírös.hu
2017. március 19.

“Nők kékben” kiállítás Kecskeméten

Előzetes Kecskemét Megyei Jogú Város honlapjáról
március 14.

Előzetes a kecskeméti Malom Központ honlapjáról
2017. március 17.

Kecskemét Online
2017. március 19.

Tudósítások:

Hírös.hu
2017. március 22.

Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek

2017. március 22. (10.56-tól 13:27-ig)

Család.hu
2017. március 23.

Kecskemét Online
2017. március 23.

Alföldi Civil Napló
2017. március 23.

Kecskeméti Televízió
Esélyes c. műsora
2017. március 29. (13:37-től 21:36-ig)

Szabad Föld c. hetilap
(Borzák Tibor cikke)

2017.  április 4.

♥ ♥ ♥

Nagy fejlődés előtt Homokbánya

baon.hu december 28.
“A tervezett beruházással egy új, eddig hiányzó szociális szolgáltatás, huszonnégy fiatal felnőtt autista nappali ellátása valósul meg.”

Nappali otthon épül fiatal felnőtt autisták ellátására Kecskeméten
hiros.hu 2016.11.29.
Otthon épül fiatal felnőtt autisták, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátására Kecskeméten – tájékoztatta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az MTI-t.
“A polgármester kiemelte: mindezzel Kecskeméten – az országban egyedülálló módon – megvalósul az autizmussal élők ellátása az óvodától a felnőttkorig, miközben a családjuktól sem szakadnak el. “

Nappali otthon épül fiatal felnőtt autisták ellátására Kecskeméten
hir.ma 2016.11.29.
Nappali otthon épül fiatal felnőtt autisták ellátására Kecskeméten
“Hollóné Ruska Zsuzsanna, a Kecskeméti Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője az MTI kérdésére elmondta: intézményük autizmuscentrumának óvodai, általános iskolai és szakiskolai képzésében 106 gyerek és fiatal vesz részt.  Rendszerükből az elmúlt nyolc-tíz évben 14 kecskeméti tanuló került ki, a következő öt évben pedig szakiskolásaik közül újabb kilenc diák tölti be a 23. életévét.”

Kecskeméten otthon épül autista felnőttek számára
Ridikül.hu, 2016. november 29.
Az iskolát elhagyók számára azonban országosan is kevés az ellátóhely, kifejezetten autizmussal élők számára a megyében nincs is felnőttintézmény.

 Nappali otthon épül fiatal felnőtt autisták ellátására Kecskeméten
auti.hu 2016.11.30.
“A tervezett beruházással egy új, eddig hiányzó szociális szolgáltatás, huszonnégy fiatal felnőtt autista nappali ellátása valósul meg.

Nappali otthon épül Kecskeméten fiatal felnőtt autisták számára
rehabportal.hu 2016.11.30.
Az iskolát elhagyók számára országosan is kevés az ellátóhely, kifejezetten autizmussal élők számára a megyében nincs is felnőttintézmény. “

2018 nyarára lehet kész a homokbányai otthon

baon.hu  2016. november 18.
Az autizmussal élő fiatalok a jelenlegi jogszabály szerint 23 éves korukig maradhatnak a Szalag utcai Autizmus Centrumban. Tömegesen még nem kerülnek ki az iskolából itt végzett tanulók, viszont több mint száz gyermek jár ide, azaz éveken belül nagyobb létszám válik „túlkorossá”, és évről évre jönnek az elsősök is.

♥ ♥ ♥

210.500 forintnyi jótékonyság masszírozással
keol.hu (2016. szeptember 11.)
“Szombaton 9-től vasárnap 9-ig 120 vendéget masszíroztak meg ingyen. A vendégek adományait gyűjtötték össze egy lezárt perselyben. Ezt vasárnap 9 órakor nyitották fel és összesen 210.500 forint volt benne. Amit azonnal átadtak Diósné Nyúl Tündének, az AGYE elnökségi tagjának.”
az-adomany-okirata

Non-stop: 24 órán keresztül masszíroznak majd Kecskeméten az autistákért (is)
keol.hu  (
2016. szeptember 9.)
“Jótékony céllal 24 órán keresztül folyamatos, ingyenes lehetőséget kínálnak a shiatsu masszázs kipróbálására, egyidejűleg öt személynek Kecskeméten, szombaton 9 órától vasárnap 9 óráig. Az akcióban befolyt adományokkal a kecskeméti székhelyű Autista Gyermekekért Egyesületet kívánják támogatni.”
Az autistákért (is) masszíroznak
hiros.hu (2016. szeptember 9.)
“Az egyesület örömmel fogadta a felajánlást, melynek minden forintját a felnőtt autisták önállóságának fejlesztését, integrációjuk elősegítését szolgáló projektjük támogatására fordítják majd.”

Lezárult a Piros Kockás Kft. nyári akciója

Pizzával az autista gyermekekért

24 órás shiatsu masszázs nemes célért, Kecskeméten
trendalelke.hu  (2016. augusztus 10.)
„Vargáné Takács Eleonóra shiatsu gyógyász, gyógymasszőr: azt gondolom, hogy mi, akik abban az áldásban részesültünk, hogy egészséges gyermekkel áldott meg minket az Ég, ha tehetjük, támogassuk azokat, akiknek ennél küzdelmesebb sors jutott.  És egy sérült gyermek nevelése, gondoskodásra szorulása nem ér véget a betöltött 18. évvel. Sőt… Szóval ezért döntöttem az Autista Gyermekekért Egyesület mellett. És persze fontos szempont volt, hogy kecskeméti szervezetet támogassunk.”

 AUTIZMUS VILÁGNAPJA  – 2016.
Futni-kék! – belvárosi együttfutás
(2016. április 2.)

Autizmus világnapja Kecskeméten is

gongradio.hu (hangfelvétel)
Interjú az Autista Gyermekekért Egyesület tagjával
A szociális ellátást kellene erősíteni…

hiros.hu

Futni-kék, a különbözőségben rejlő értékek mellett
Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke a rendezvényen elmondta, hogy a felnőttek nappali foglalkoztatása az ellátással együtt a tervek szerint a közeljövőben oldódhat meg.
Baon.hu/Petőfi Népe
Kék pánttal és szalaggal futottak
Kecskemét lehet az első olyan város, amely önkormányzati szervezésben meg fogja valósítani az autisták nappali ellátását. A tervek szerint már ebben az évben Homokbányánál elkezdődik az építkezés, és 2018-ban szeretnék átadni azt az épületet, amelyben fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkoznak.
Szentirmay Tamás felvétele a Futni-kék! rajtjárólkeol.hu
A becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él.
gongradio.hu
A kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület az Autizmus Világnapján, április 2-án, szombaton ismét Futni-kék! jelszóval szervezett belvárosi együttfutást.
kecskemetitv.hu (video)
A rendezvény végén, 18 órától a Városházát az autizmust jelképező kék fénybe öltöztették.
trendalelke.hu
Egy futás másokkal, másokért
A mások, az autisták – felismerhetően vagy felismerhetetlenül – úgy vehettek részt ebben a jókedvű buliban, ahogyan az minden nap kijárna nekik: egyenjogú-egyenrangú partnerként, társként.
honvedelem.hu
Katonák is csatlakoztak az Autizmus Világnapja rendezvényeihez Kecskeméten (Fotó: Galambos Sándor)

BringAuti – jótékonysági kerékpáros teljesítménytúra
(2016. április 16.)
kecskmetitv.hu
(video)
207 ezret kerekeztek össze a kecskeméti autistáknak.
hiros.hu
Mák Kornél alpolgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta, a másság nem azt jelenti, hogy valakit el kell utasítani. A másság nem azt jelenti, hogy ismeretlen területnek kell maradnia. Amikor egy autista fiatallal, felnőttel találkozik valaki, lehet, hogy először megijed. Ezzel együtt pedig egy hárítás is marad a viselkedésében. Ez pedig meggátolja abban, hogy megtegye a következő lépéseket, az elfogadást és a megismerést. – Tudjuk, hogy nehéz, de megvalósítható – mondta az alpolgármester.  Ezután megható beszédet halhattunk arról, milyen az, amikor a szülő megfogja gyermeke kezét, hogy segítse elindulását az életben, majd amikor felnőtté válik, elengedje azt. És mesélt arról, milyen az, amikor ez az elengedés nem történhet meg. Amikor felnőttként is ugyanazt a törődést igényli gyermeke, aki nincs erre a világra felkészülve, és akire sajnos a világ sincs felkészülve.

Autizmus és szexualitás
Hiánypótló képzés Kecskeméten
Kecskeméti Televízió, 2016. február 19.
A Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán elnyert támogatás segítségével a tréning résztvevői hasznosítható ismereteket kaphattak a tipikus konfliktushelyzetek kezeléséhez az autizmus hazai szakértőitől Farkas Edittől és Prekop Csillától.

Megsokszorozták az ellopott pénzt
Kecskeméti Televízió, 2015. december 11.
Az Autista Gyermekekért Egyesület bankszámlájára 2015. dec.  14-ig
187 ezer forint adomány érkezett a gyerekek megajándékozására.

Borsos árú könyvet kaptak az autisták
Kecskeméti Televízió, 2015. december 10.
A több mint 350 ezer forint értékű ajándékot az Autista Gyermekekért Egyesület Mikulása hozta a Kecskeméti Autizmus Centrumnak.

Kerékpáradomány az Autizmus Centrumnak
Kecskeméti Televízió, 2015. december 8.
“Hiányt pótló eszközökkel, öt darab vadonatúj kerékpárral gazdagodott az Autizmus Centrum. Az adományt a Wojtyla Barátságközpont részéről Farkas P. József alapító és dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke adta át.”

NAPPALI OTTHONUK LESZ AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ FIATALOKNAK
Baon.hu 2015. december 3.
“A kecskeméti polgármester tájékoztatása szerint Homokbányán létesülne egy nappali ellátást nyújtó (tehát nem bentlakásos) intézmény az autizmussal élő fiatal felnőttek számára, kezdésként 24 férőhellyel. Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette: az otthon már be van tervezve a terület- és településfejlesztési operatív programba. Az még nem eldöntött kérdés, hogy régi épületet újítanának fel, vagy egy teljesen újat építenének, egyelőre az utóbbi verzió tűnik költséghatékonyabbnak. A munkálatok akár 2016 második felében elkezdődhetnek.”

AUTISTA GYEREKEK PÉNZÉT LOPTÁK EL
tv2 2015. december 2. 20:55
Kecskeméti Televízió 2015. december 4.
Baon.hu 2015. december 1.
“A tolvaj 65 ezer forintot emelt el, azt a pénzt, amiből ajándékokat vásároltak volna az ünnepekre a gyerekeknek. Az összeg egy része papírgyűjtésből származott, a másik felét pedig a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület adományozta az intézménynek. “

KONCERT AZ AUTISTÁKÉRT – KECSKEMÉT, 2015. OKTÓBER 1.

Petőfi Népe/Baon.hu: Jótékonykodó versénekes
“Bízom benne, hogy ezúttal is sokan jönnek el e nemes cél érdekében és részesei lesznek szívből jövő irodalmi estemnek.”

Kecskeméti Televízió
“Az előadó nem kért fellépti díjat, a koncert teljes bevételét az autizmussal élő gyermekek javára ajánlotta fel.”

 AUTIZMUS VILÁGNAPJA  – KECSKEMÉT, 2015. ÁPRILIS 2.

Kecskeméti Televízió a futóversenyről
“A két kilométeres futás célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az autizmusra.”

Kecskeméti Televízió a Baltazár Színház előadásáról
Kék fényben ragyogott este a Kecskeméti Ifjúsági Otthon,
ahol a Baltazár Színház mutatta be Fiúk, lányok című előadását

“Az 1998-ben alakult Baltazár Színház úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító, és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Kecskeméti előadásukra a belépés ingyenes volt, az önkéntes adományokból összegyűlt pénzzel a felnőtt autisták nappali ellátásának megteremtését támogatja az egyesület.”

Gong Rádió a futóversenyről
Az autizmus nem betegség és nem fogyatékosság, csak az élet egy módja. Ők angyalokkal játszanak. Indulhat a futás! Ezekkel a szavakkal indította útjára az autizmus világnapján a futókat Szőke Lajos Attila. A kisfiú közel 100, az autizmussal érintett, illetve a velük szimpatizáló futónak adta meg a jelet Kecskemét főterén.”

BAON – Petőfi Népe a futóversenyről
“Az idei autizmus világnapi rendezvénnyel nem a problémákra szeretnénk felhívni a figyelmet, inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy mi tudunk jókedvűek, jó fejek is lenni, és hogy érdemes velünk együtt futni, játszani, nevetni.”

KEOL – Kecskemét Online: a futóverseny fotóival, percről percre
“A futók közt volt harminc hivatásos katona is, akik a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságról, illetve a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról érkeztek.”

Kékben Kecskemét (egyik) szecessziós ékköve

Autistákról a megyei orvosoknak
(Kecskeméti Lapok – 2014)
“Az Autista Gyermekekért Egyesület több mint másfél ezer Bács-Kiskun megyei orvoshoz juttatta el az Autisták Országos Szövetsége támogatásával létrehozott „Foglalkozzunk Vele! – Fókuszban az autizmussal élő emberek ellátása” című kiadványt.”

Autistákról a megyei orvosoknak
(KTV – 2014)
Sokszor azon is múlhat a gyógyulás kimenetele, hogy a beteget vizsgáló orvos, nővér mennyire ért „autistául”. Könnyen félreérthetőek ugyanis az „esőemberek” reakciói, viselkedésbeli furcsaságai. Ezek megértéséhez, kezeléséhez kínál segítséget az Autisták Országos Szövetsége támogatásával létrehozott kiadvány.

A Mecedes gyár munkásai dolgoztak a Juhar utcai óvodában
(KTV – 2014)
“Önkéntes munkával segítették a Nyíri Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Juhar utcai óvodáját június 28-án, szombaton a kecskeméti Mercedes gyár logisztikai részlegének dolgozói. A lehetőséget az Autista Gyermekekért Egyesület közreműködésével kapta az intézmény, a Mercedes ugyanis támogatója a civil szervezetnek, amely a támogatást továbbította az óvodának.”
.
A Mercedes gyár munkásai dolgoztak a Juhar utcai óvodában
(Kecskeméti Lapok – 2014)
“Korábban fejlesztőeszközök beszerzéséhez kapott anyagi segítséget óvoda. A festés mellett még egy kerítés felállításával is segítenek majd az autizmussal élő óvodás gyermekeknek.”
.
A közös sors összehoz
(Szülőtréningünk a Nőkért.hu honlapon2014)
„A csoportot az a szülői igény hívta életre, hogy a hasonló problémákkal élő sorstárs szülők megismerjék egymást, beszélhessenek az őket foglalkoztató témákról, tapasztalatokat cserélhessenek ki, és kialakuljon egyfajta közösség.”

2014. évi világnapunk az Autisták Országos Szövetsége honlapján

A Mercedes adományátadása az Autizmus Világnapján (2014)

.
“Mezvásárlással támogatták a KTE-szurkolók az autistákat”
.
“Kecskemét talán a kevés kivételek egyike, ahol megoldották az autista gyermekek megfelelő szintű oktatását.”
.
“Az igazi gond azonban nem az iskolás korú gyerekek elhelyezésével van, hanem azokkal, akik kinőtték az iskolát..”
.
“Az Univer Kecskemét Kosárlabda Klub játékosai vállalták, hogy kiszolgálják mindazokat, akik a gyorsétterembe betérnek.”
.
Esőnap (2009)
Igen, ez itt a reklám helye: az Autizmus Világnapjáé.”
.
Hátrányban az esőemberek (2009)
»Idézet egy kecskeméti szülő Szabó Máté ombudsmanhoz eljuttatott leveléből: Végtelenül bonyolult, sokrétű problémahalmazba (mondhatni: darázsfészekbe) nyúlt, kedves Országgyűlési Biztos Úr, amikor – esetleg tényleg “csak” – az autisták oktatási helyzetének vizsgálatát tűzte célul.«
Ombudsman válaszának továbbítása kecskeméti vezetőknek (2010)
.
Csak álom maradt az Autista Életház (2009)
“Az épület évek óta üresen áll, az egyesület nem tudott forrásokat szerezni a projekt megvalósítására.”
.
A neten döntöttek a Bohém-rajongók (2008)
“Ittzés Tamás zenekarvezető bevallotta: a szavazók száma messze meghaladta a várakozásaikat.”

..Felnőtt “gyerekek”: autisták (2008)
“Hiába 104-es az IQ-ja, ha nem tud önállóan megfürödni, felöltözni.”
Vélemény (2008)
“Muzsikálni csak-csak lehet éjszaka is, de próbáljon valaki az esti fürdetés után lobbizni!”
.
.