KÉPGALÉRIA

Tanévzáró Fesztivál
Kecskemét, 2024. június 14.

A Kecskeméti Tanévzáró Fesztivál a középiskolás korosztály egyik legjelentősebb ifjúsági rendezvénye lett az elmúlt évek során. A Tanévzáró Futamon szinte az összes középiskola képviseltette magát egy-egy csapattal. A diákok megismerkedhettek a kitelepülő szervezetekkel, amelyek játékokkal készültek számukra. A program egyik állomásán az Autista Gyermekekért Egyesület és a Képes Vagy Alapítvány közösen várta a fiatalokat.

Auti-Séta
Kecskemét, 2024. április 10.

Az Autizmus Világnapjához kapcsolódó közösségi rendezvényünket április 10-én tartottuk, amelyen a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumába járó gyermekek és fiatalok, valamint a CSODABOGÁR Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményébe járó nagyfiúk és nagylányok is lelkesen készültek! Kísérő pedagógusaikhoz, szociális gondozóikhoz, az autista gyermekek sétánkon részt vevő szüleihez Kecskemét városvezetői is csatlakoztak.  Programunkról – sok-sok képpel, videóval – a RÓLUNK ÍRTÁK menüben kínálunk továbbolvasásra érdemes információkat!

Autizmus Világnapja
Kecskemét, 2024. április 2.

A kecskeméti Városházát öltöztettük ismét az autizmust jelképező kék színbe az Autizmus Világnapján. (Banczik Róbert felvételei)


AUTIZMUSRÓL – AUTISTÁKTÓL
Találkozó az Autifi podcast csoport tagjaival
Kecskemét, 2023. szeptember 9.

Idén újra eljöttek hozzánk az autifik (bővebbet róluk itt: https://autifi.hu/), hogy saját életük történésein, tapasztalatain keresztül mások számára is hasznosítható információkat, segítséget nyújtsanak az autizmus sajátosságainak jobb megértéséhez, elfogadásához, az autizmussal – és az autistákkal – való együttélésből adódó esetleges konfliktushelyzetek lehetséges megoldásaihoz.

Többek véleménye szerint ez a találkozónk volt a legjobban sikerült az eddigi három közül, amit az AutifI podcast csoport tagjainak részvételével tartottunk Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. Talán mert kicsit kevesebben voltunk, mint korábban, talán mert kezdünk „összeszokni”: mertünk kinyílni, kérdezni, magunkról (is) mesélni. Egymás előtt, egymásnak. Az interaktív közös beszélgetés során és az azt követő „élőkönyvtár” keretében is. Köszönjük Egle Botondnak, Maronics Lillának és Szabó Zarinának – autista előadóinknak –, hogy saját életük példáin keresztül (átmeneti kudarcaik, aktuális nehézségeik, és nem utolsósorban: eredményes problémamegoldási módszereik megosztásával) muníciót adtak a résztvevők számára az előttük álló akadályok leküzdéséhez! 🙂

Tandemtúra 
Kecskemét, 2023. július 22.

A tandemtúrán kicsi, de annál lelkesebb csapat vett részt. Az első pihenőnk az Arborétumban volt, ahol a fiatalok végigjárták, megnézték a szoborsétányt is. A tűző napon sem lankadt a lelkesedésük: Kadafalván megálltunk fagyizni, majd a csapat úgy döntött, hogy a hosszabb úton, Helvécia felé folytatja az utat, ahonnan megállás nélkül mentünk tovább a Melinda parkig. Itt a pihenés mellett játszani is tudtak egy kicsit a srácok, majd a 25 km teljesítése után fáradtan, de vidáman érkeztünk a célállomásra.

Felnőtt autisták és családjaik kétnapos találkozója
Kecskemét, 2023. július 8-9.

Harmadízben megszervezett felnőttauti-találkozónk alkalmat teremtett a szülőknek a gyermekeik jövőjével kapcsolatos, egyenként összegyűjtött információk, tapasztalatok kicserélésére, az autista „öregdiákok” számára pedig a volt iskolatársakkal való találkozásra. A képek tanúsága szerint (is): érdemes tovább folytatnunk! 🙂

Autizmus Világnapja
Kecskemét, 2023.

 

♥♥♥

Üdvözlőkártyánk képeit a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának gyermekei készítették. Köszönjük Bánhegyi Leventének, Bari Georginának, Cserepkei Szabolcsnak, Forczek Csabának, Hajdú Szabolcsnak, Kiss Richárdnak, Kovács Bálintnak, Kovács Rolandnak, Szél-Hajnal Leventének, Szerencsés Melaninak a szívmelengető alkotásokat!  

Tőserdei-tiszaalpári kirándulás
(2022. május 14.)

A Kiskunsági Nemzeti Park tőserdei Konyvirág tanösvényének végigjárásával indult utolsó kirándulásunk – „Az autisták társadalmi integrációjáért” című pályázatunk záróprogramjaként –, ahol túravezetőnk, Bártol Réka nemcsak „gyaloglóizmainkat” tette próbára, de érdekes feladatokkal is megkínálta az erdőben harminc fős csapatunk vállalkozó kedvű résztvevőit. Ebéd után a tiszaalpári Földvár tanösvényt jártuk be, a célba érve egyúttal jelképesen visszaérve a kezdetekhez: a honfoglalás Anonymus Gesta Hungarorumából ismert – és az alpáriak által büszkén ápolt – legendájához…  http://aranyhomok.hu/tagtelepulesek/tiszaalpar

 

Szarvasi kirándulás
(2022. április 30.)

“Az autisták integrációjáért” című pályázatunk keretében április utolsó napján – Magyarország úti célul tűzött nevezetességei sorában ­– a Szarvasi Arborétumba látogattunk.

„Mini-Magyaroszágban” – a kecskeméti Cifrapalotával

Tandemtúra
(Kecskemét, 2022. április 23.)
Az időjárás ballószögi úti célunkat ugyan – átmenetileg – törölte, de egy rövidebb, 12 km-es távtól nem tántorított el bennünket. „Az autisták társadalmi integrációjáért” című projektünk keretében szervezett negyedik, egyben utolsó tandemtúránk végén túravezetőnk, Csille Lajos családja meleg ebéddel várta az átfázott, de végig jókedvű csapatot. Az eszem-iszom közepette jól megbeszéltük azt is, hová tervezzük következő túráinkat – immár a projekten kívül – a TOP-os pályázaton beszerzett tandembiciklikkel. Hiszen – természetesen – nem csak erre a néhány alkalomra szántuk őket! ?‍♀️??‍♂️?

Szülőklub
(Kecskemét, 2022. április 8.)

Peti viharvadász lesz. Csak előbb el kell végeznie a hetediket, nyolcadikat, meg a többit, ami még hátravan. És leküzdeni megszámlálhatatlan akadályt, ami az iskolába járással elé tornyosul. Vagy legalábbis megtanulni elviselni. Ha édesanyján – szülőklubunk vezetőjén –, Kiss Zsuzsannán múlik, hogy kiváló intellektuális képességű autista gyermeke elérje élete célját, akkor abból nem múlik el semmi! ? „Tanuljunk egymástól” című szülőklubunkon ismét olyan életutat ismertünk meg, ami egyszerre lehetett a tanulni vágyó szülők számára biztató és talán kicsit ijesztő is. Mert: IGEN, csodákra lehet képes az otthon is folytatott, következetes autizmusspecifikus fejlesztés, és mert: IGEN, ezt napi 24 órában kell csinálni, a gyermekünkhöz folyamatosan alkalmazkodva, rezdüléseiből megértve azt, amit ő sem ért. Vagy ő ért legkevésbé. Ha erre képesek vagyunk, jöhet a vihar! ?  (További képek a facebook oldalunkon!)

„Futni-kék!” – „Ragyogjon kékben!”
(Kecskemét, 2022. április 2.)

Bár lógott az eső lába, ez nem szegte kedvét autizmus világnapi „Futni-kék!”-ünk résztvevőinek! ? Ki futva ?, ki sétálva ?‍♀️, ki babakocsit tolva ? tette meg a mintegy két kilométeres távot. De ami talán ennél is fontosabb: a gyülekezés ideje alatt jókat beszélgettünk, új emberekkel ismerkedtünk, örültünk a rég látott arcoknak. ? Köszönjük, hogy eljöttetek, és együtt tölthettük veletek ezt a délutánt! ???????

Informatikai klub
(Kecskemét, 2022. április 1.)

Szülőklub
(Kecskemét, 2022. március 25.)

A szülőklubjainkon eddig megismert autista fiatalok közül talán Berni életútja volt a legtöbb vargabetűvel, újabb és újabb alkalmazkodást igénylő kihívással nehezített. Édesanyja, Valki Edit ugyan épp csak a hegyeket nem mozgatta meg – azon kívül mindent –, hogy gyermeke speciális fejlesztését, járulékos betegségének megfelelő orvosi kezelését biztosítsa, de a mindenkori lehetőségek olykor fájdalmas határt szabtak kitartó küzdelmének. Velük reméljük, hogy a sok megpróbáltatás után révbe ér a sorsuk. ?

Informatikai klub
(Kecskemét, 2022. március 25.)

Szülőklub
(Kecskemét, 2022. március 18.)

Harmadik szülőklubunkon Márkó életútját ismerhettük meg, aki – bemutatkozásukat prezentáló édesapja, Gárdus Tibor videófelvételéről – személyesen is elmondta véleményét saját sorsáról, a világról. Szívszorító volt hallani a harmincas éveiben járó autista fiatalember kérdésfeltevéseit: miért bántják az emberek azt, aki más, mint ők? Miért háborúznak? Többünknek feltették ezeket a kérdéseket gyermekeink. Nekünk pedig válaszolnunk kell rá… ??

Informatikai klub
(Kecskemét, 2022. március 18.)

Informatikai klub
(Kecskemét, 2022. március 11.)

Szülőklub
(Kecskemét, 2022. március 4.)

Második szülőklubunkon Göblyösné László Évi – autista gyermeket nevelő édesanya és autista gyermekeket nevelő gyógypedagógus – mutatta be élettörténetüket, mindazt a küzdelmet, következetes otthoni fejlesztő munkát, amelynek köszönhetően kamasz gyermekük mára sok területen olyan szintre jutott el, ami pár éve még szinte hihetetlennek tűnt. Természetesen az is szóba került, hogy ami az egyik gyereknél „bevált” módszer, fogás, az nem biztos, hogy egy az egyben alkalmazható egy másik autistánál. Ami a résztvevők körét illeti: szándékosan sem lehetett volna szélesebb (auti)spektrumból merítenünk: volt köztünk diagnózis előtt álló 4 éves ikergyermekek és felnőttkorban diagnózishoz jutott 44 éves autista hölgy édesapja is. Van, akinek az autista gyermeke integráltan tanul vagy tanult (sőt, ott érettségizett!), és van, akié szegregált autista óvodai, iskolai csoportba jár. Mindannyian azért tartottak, tartanak velünk, mert valahol mégis közös a sorsuk, a sorsunk. És már az első két foglalkozásunkon kiderült: valóban sokat tanulhatunk egymástól… ????

Informatikai klub
(Kecskemét, 2022. március 4.)

„Az autisták társadalmi integrációjáért” című programsorozatunk keretén belül elindultak informatikai klubjaink is. Az első foglalkozáson az autista gyerekek először folyamatábra segítségével naplóbejegyzést készítettek laptopon. A bejegyzéshez tablettel képet készítettek, melyet felhasználtak a naplóírás során. Ezen keresztül gyakorolták többek között gépelést, a Word használatát, a fotókészítést. A feladat befejezése után laptopon – online módon – oldottak meg feladatokat, interneten online játszható játékokat kerestek, tableten zenét hallgattak. Az ismeretszerzésen és készségfejlesztésen túl így az iskolai – és akár otthoni – szabadidős tevékenységek repertoárjának bővítéséhez is hozzájárulnak a foglalkozások. 

Jógaklub
(Kecskemét, 2022. február 21.)
Zárófoglalkozásunk lelkes kis csapata 🙂

Szülőklub
(Kecskemét, 2022. február 18.)

Két édesanya felnőtt autista gyermekét is magával hozta, így 19-en voltunk „Tanuljunk egymástól!” címmel meghirdetett szülőklubunk első összejövetelén, február 18-án. Találkozónknak – mint korábbi rendezvényeinknek is, számos alkalommal – a kecskeméti Szentcsalád Plébánia közösségi házában biztosított helyet Robi atya, azaz Hatházi Róbert plébános, akinek ezúton is hálás köszönet! ?Kiss Zsuzsa által vezetett szülőklubjaink minden alkalmával egy-egy, felnőtt vagy kamasz korú autista édesanyja vagy édesapja mutatja be – saját élettörténetükön keresztül – azokat a sikereket, csapdákat, kudarcokat, amelyek a többiek számára is segítségül, tanulsággal szolgálhatnak. Az első bemutatkozó Szabó Klári volt, a 33 éves Levente anyukája, aki az általa levetített filmmel kicsit visszaforgatta az idő kerekét: több résztvevő örömmel látta viszont másfél évtizeddel fiatalabb gyermekét, de érdekes volt a szembesülés a korabeli viszonyokkal, személyes és közösségi törekvésekkel a többi szülő számára is. Jó volt megállapítani, mennyi mindenben – ellátásban, integrációban – történt azóta (kisebb-nagyobb) előrelépés, és jó érzés volt, hogy a „kezdő” autiszülőknek olyan válaszokat adhattunk a bemutatkozást követő beszélgetés során, amire két-három évtizede még nem lett volna módunk, tudásunk, tapasztalatunk.

Külön öröm volt számunkra, hogy velünk tartottak olyan, felnőtt autistákat ellátó szociális szakemberek is, akik – mint mondták – a családi hátterek, otthoni viselkedések, problémamegoldások megismerése által remélnek klubfoglalkozásainkon olyan ismeretekhez jutni, amelyek segíthetnek számukra az autisták jobb megértésében, a velük-értük folytatott munkában. ???

Jógaklub
(Kecskemét, 2022. február 15.)

Ez pedig már a február 15-i  csapat! 🙂 ?

Jógaklub
(Kecskemét, 2022. február 14.)

Ma ismét két autista csoportot mozgatott át és ismertetett meg a jóga alapjaival Diósné Nyúl Tünde, jógaoktató szülőtársunk. 🙂

Jógaklub
(Kecskemét, 2022. január 31.)

Az új évben is folytatódnak „Az autisták társadalmi integrációjáért” című projektünk rendezvényei. Január utolsó napján két jógafoglalkozást is tartottunk, és hamarosan indulnak informatikai klubunk és szülőklubunk programjai is!

Adventi „Futni-kék!”
(Kecskemét, 2021. december 18.)

„Futni-kék!” elnevezésű, hagyományos tavaszi programunk a járványhelyzet miatt a megszokott időpontban – az Autizmus Világnapján (április 2-án) – sajnos már két esztendőben is elmaradt. Ennek pótlására szerettük volna Adventi „Futni-kék!” néven valamelyest megidézni azt a közösségi hangulatot, amely 2016. óta sajátja ennek a rendezvényünknek. Felvételeink tanúsága szerint: sikerrel! ? Köszönjük mindenkinek, akinek része volt ebben: a szervezésben közreműködő önkénteseink, szülőtársaink, pedagógusaink, diákmentoraink munkáját, a kecskeméti Repülőbázis katonáinak aktív részvételét, és minden kedves vendégünk érdeklődését! ?
Rendezvényünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása” című felhívása keretében – a KözösségÉpítő Kecskemét Helyi Közösség égisze alatt – megvalósuló, „Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű projektünk idei záróprogramja volt.

Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. december 15.)

Diákmentorklubunk záró alkalmán a Leskowsky Hangszergyűjteményben találkoztunk, végre újra személyesen. Nagyon köszönjük Szilágyi Áronnak a felajánlást! ?? Videók segítségével ismerkedtek tovább a fiatalok az autizmussal élő gyerekek fejlesztésével, iskolai mindennapjaival. A különleges alkalomra csapatpóló is készült. Köszönjük András, Szitanyomda Kft.! ? ? A pólón kívül az autista gyerekek által készített hűtőmágnes is belekerült a sok tudással megtöltött „hátizsákba”. Végül pedig torta és piskótatekercs koronázta meg az eseményt. Köszönjük, hogy elindultatok az úton, és kitartóan velünk is tartotok továbbra is. ?

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. december 13.)

Luca-napi mézeskalácssütés a Csodabogárban… ? ?

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. december 6.)

Mikulás napján, de már a karácsonyvárás jegyében! ? Mézeskalácsot sütöttek a Csodabogár fiataljai… ?

Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. november 19., 26., december 1., 3.)

Mint projektoldalunkon korábban hírül adtuk: a járványhelyzet súlyosbodása miatt sajnos online térbe kényszerült diákmentorklubunk. Ennek ellenére a fiatalok lelkesedése nem csökkent. ? November 19-i és 26-i foglalkozásunkon már valamennyien a monitor előtt ülve folytatták az ismerkedést az autizmus sajátosságaival. Kitekintettünk az egyéb sérülések irányába is: összehasonlítottuk az autizmus és a többi állapot felismerhetőségét, láthatóságát, megítélését, elfogadottságát. Köszönjük a klubvezetők és a klubtagok kitartását! ? Felvételünk az egyik korábbi foglalkozáson készült a CSAPATRÓL, akikor még együtt lehettünk… Bízunk benne, hogy hamarosan ugyanígy folytathatjuk!

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. november 22.)

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. november 16.)

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. november 9.)

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. november 8.)

Ezen a foglalkozáson a gyümölcsaszalás fortélyaival ismerkedtek a Csodabogár fiataljai

Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. november 5.)

Diákmentorklubunk legutóbbi alkalmával megtapasztalhatta mindenki, hogy különböző módon érzékeljük az ízeket, illatokat, hideget-meleget, színeket, úgy általában a bennünket körülvevő világot. Majd megállapodtunk abban, hogy a legjobb dolgoktól is képes túlcsordulni az a bizonyos vödör, és annak bizony ilyen-olyan következményei lehetnek. Végül pedig nagyokat nevettünk, vagy épp elborzadtunk egy-egy szó szerinti értelmezésen. A következő héttől fiataljaink együtt fognak babzsákozni, társasjátékozni a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának tanulóival. ?

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. október 25.)

Folyamatosan zajlanak ”Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű projektünk főzőklubjainak programjai. A főzőklub célja az autista gyermekek és fiatalok megtanítása egyszerű ételek elkészítésére, amelynek révén mind önállóságuk és önkiszolgáló képességük, mind a társakkal való együttműködési készségük fejlődik. Programjainkra a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében (5 alkalom) és a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai tagintézményében (5 alkalom) kerül sor. Felvételeink az első csodabogaras főzőklub alkalmával készültek.

Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. október 22.)

Diákmentorklubunk harmadik foglalkozásán – október 22-én – kártyáztunk: na nem ulti, römi, de még csak nem is solo kártya volt a kezünkben, hanem az autisták által használt kommunikációs kártyák, napirendi kártyák és folyamatábrák. Emellett kipróbálhatták a leendő diákmentorok azt is, mennyire kaotikus lehet egy-egy társas helyzet, ha úgy csöppennek bele, hogy fogalmuk sincs mi, miért történik.  Mindezek révén ismét nagy lépést tettek a lelkes fiatalok – játékosan, sokat nevetve – az autizmus megismerése felé.

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. október 19.)Október 19-i főzőklubunkban a sodrófa is előkerült! ?
Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. október 15.)

Diákmentorklubunk második foglalkozásán az autizmussal kapcsolatos tényekről és tévhitekről, az érzelmekről, azok felismeréséről, értelmezéséről, és ezeknek az autizmus esetén tapasztalható nehézségeiről beszélgettünk, játékos gyakorlatok keretében.

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. október 12.)

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. október 12.)

Diákmentorklub
(Kecskemét, 2021. október 8.)

„Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű projektünk keretében elindult diákmentorklubunk is. A jelentkezők a kecskeméti középiskolákból – a Szentgyörgyiből, a Bolyaiból, a Bányaiból, a Katonából, a Kandóból és a Széchenyiből – érkeztek. A diákokat a decemberig tartó foglalkozásokon autista gyermekek melletti önkéntes munkára, közös programokban való részvételre készíti fel Mihala Tímea pszichológus és Furdan-Badonszky Csilla gyógypedagógus.

Főzőklub
(Kecskemét, 2021. október 5.)
Jógaklub
(Kecskemét, 2021. október 5.)
 Tandemtúra
(Kecskemét, 2021. október 2.)

Ismét egy jól sikerült nap, gyönyörű őszi időben! 🙂

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. szeptember 28.)

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. szeptember 21.)

Először a kicsiknek…

Utána a nagyoknak…

Nemzeti Történeti Emlékpark
(Ópusztaszer, 2021. szeptember 15.)

„Az autisták integrációjáért” nevű pályázatunk kirándulásainak második állomása az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark volt. A kiránduláson részt vevő autista fiatalokat a számos látnivaló közül a Feszty-körkép monumentalitása ragadta meg leginkább. ?

 

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. szeptember 7.)

Civil Díj az Autista Gyermekekért Egyesületnek
(Kecskemét, 2021. augusztus 31.)

A Civil Közösségi Szolgáltató Központ első alkalommal adta át a „Kétszer ad, ki gyorsan ad!” elnevezésű Megyei Civil Díjat. A három díjazott egyike az Autista Gyermekekért Egyesület volt.

A Hírös.hu képgalériája a díjátadó ünnepségről: ide kattintva tekinthető meg.

AUTIZMUSRÓL AUTISTÁKTÓL!
(Kecskemét, 2021. augusztus 25.)

Nagy érdeklődés kísérte a budapesti Autifi podcast csoport bemutatkozását és az autizmus médiában való – olykor hamis, dezinformáló – megjelenéséről folytatott beszélgetését valamint „élőkönyvtár szolgáltatását” a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A délután fél 5-kor kezdődött programnak – és az autifikre záporozó kérdéseknek – az este 7 órai könyvtárzárás vetett véget. 🙂

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. augusztus 17.)

Tisza-tavi Ökocentrum
(Poroszló, 2021. augusztus 11.)

„Az autisták integrációjáért” elnevezésű uniós pályázatunknak köszönhetően több magyarországi nevezetességet is meglátogatunk a projekt során. Ennek első állomása volt a poroszlói Ökocentrum.

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. augusztus 10.)

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. július 20.)

Július 20-án ismét a Csodabogárban jógáztunk! ?

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. július 13.)

Július 13-án a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében tartott jógaklub foglalkozást az oda járó fiataloknak szülőtársunk, Diósné Nyúl Tünde jógaoktató.

 

Tandemtúra
(Kecskemét, 2021. július 3.)

Jól sikerült második tandemtúránk is, amelynek résztvevői ezúttal Kecskemétről Városföldre – és persze onnan vissza – kerekeztek. A célállomáson túravezetőnk családja ízletes paprikás krumplival látta vendégül a megfáradt csapatot. Köszönjük! ?

Tandemtúra
(Kecskemét, 2021. június 19.)

Kellemesen elfáradtunk, jókat nevettünk, örültünk a régi és új arcoknak, és már a hosszú távú folytatást is tervezgettük autista fiataloknak szervezett első, Kecskemét környéki tandemtúránkon.

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. június 15.)

Június 15-i jógaklubunk foglalkozásán a kecskeméti Rákóczi iskola integráló osztályába járó autista gyerekek csoportja vett részt, dicséretes aktivitással! ?

Konyhatechnikai eszközök a Csodabogárba
(Kecskemét, 2021. június 14.)

Június 14-én a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében adtuk át az intézmény vezetőinek, fiataljainak az uniós projektünk keretében itt (is) megvalósuló főzőklubunk programsorozatához szükséges okos eszközöket.

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. június 8.)

Jól érezték magukat második jógaklubunk autista résztvevői is! ?

Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, álló emberek és belső tér

Informatikai és konyhai eszközök a Juhar utcai iskolába
(Kecskemét, 2021. június 3.)

Nagy örömet szereztünk a Juhar utcai autistáknak az ősszel – szintén „Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű uniós projektünk támogatásával – induló főzőklubhoz és informatikai klubhoz vásárolt eszközök átadásával.
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, álló emberek és szabadtéri

Jógaklub
(Kecskemét, 2021. június 1.)

A „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása” című felhívás keretében megvalósuló, „Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01413 azonosítószámú projektünk nyitó rendezvényére – 20 alkalomból álló jógaklubunk első foglalkozására – június 1-jén került sor, szülőtársunk, Diósné Nyúl Tünde jógastúdiójában. A Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumából érkezett diákok pedagógusaik kíséretében (és segítségével) ismerkedtek az új mozgásformákkal, légzéstechnikákkal.

 

Kék fejpántok helyett – kék maszkok
(Kecskemét, 2020. április 17-27.)

A Petőfi Népe ill. a Baon.hu egyesületünk vezetőjével készített autizmus világnapi interjújában (Rossz hatással van a megváltozott helyzet az autista gyerekekre) tettük közzé, hogy az idei „Futni-kék!” rendezvényünkön a futásra nevezőknek kiosztani tervezett kék fejpántok számára megvásárolt anyagot felajánljuk annak, aki szájmaszkokat varrna belőle. Az elsők között jelentkezett az anyagért a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézményének vezetője, Tóth Marianna, jelezvén, hogy a maszkvarrásra átállni készülő asszisztens kollégák szívesen fogadnák a felajánlott anyagot. Április 17-én kaptuk Mariannától a hírt: a kék anyag felét már fel is használták, a belőle készült maszkokat a Kecskeméti Tankerület és a Kecskeméti EGYMI Nyíri úti intézménye kapta. Köszönjük a munkájukat! ♥
Frissítés:
Április 27-én célba értek a további elkészült maszkok is: a kecskeméti gyermekorvosi rendelők dolgozói között osztotta ki dr. Nagy Beáta házi gyermekorvos. Tőle kaptuk a mellékelt képeket is. Köszönjük! ♥

♥♥♥

Az Iparkamara jótékonysági báljának adományátadása
(Kecskemét, 2020. március 12.)

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jótékonysági báljának egyik kedvezményezettje – a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola mellett – az Autista Gyermekekért Egyesület volt.
A 700 ezer forintos adományból 500 ezer forintot – az Iparkamara által meghatározott célnak megfelelően – a kecskeméti Autizmus Centrum szakmai munkájának támogatására fordítunk, 200 ezer forinttal pedig – az adományozó OTP Bank jóvoltából – az egyesületünk fennmaradásához, folyamatos működéséhez elengedhetetlen kötelező kiadásokatat tudjuk enyhíteni. KÖSZÖNJÜK! ♥

♥♥♥
KözösségÉpítő Kecskemét
pályázat
első fordulójának eredményhirdetése
(Kecskemét, 2020. március 2.)

Tizenhat eredményesen pályázó között „Az autisták társadalmi integrációjért” címmel benyújtott projektünk is a nyertesek közé került. Két év alatt kilenc komplex programhoz remélünk támogatást.

♥♥♥
Megújult információs irodánk
(Kecskemét, 2020. február 29.)

Közösségi térré vált parányi információs irodánk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” 2019. tavaszi pályázatának köszönhetően. Az elnyert 400 ezer forintból – mobil bútorok beépítésével – két munkaállomású, hagyományos irodaként használható, valamint kisebb csoportfoglalkozások, szülőklubok megtartására is alkalmas helyiséggé varázsoltunk tíz négyzetmétert! 🙂

♥♥♥
Csillagszülő Klub
(Kecskemét, 2020. február 21.)

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) pályázati támogatásával valósulhatott meg Csillagszülő Klubunk újabb foglalkozássorozata, melynek utolsó alkalmán, 2019. február 21-én Egle Botondot láthattuk vendégül. Köszönjük a kecskeméti Szentcsalád Plébániának, hogy ismét befogadta szülőklubunkat, és Kiss Zsuzsannának, hogy a résztvevők érzékenységére figyelő, odaadó házigazdaként vitte sikerre ezt a pályázatot is. 🙂

(Az Egle Botonddal készített interjú a RÓLUNK ÍRTÁK menüben látható.)

♥♥♥

Kitüntetés önkéntes munkánkért
(Kecskemét, 2019. december 11.)

A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület harmadik éve adományoz kitüntetéseket a civil szférában kimagasló teljesítményt nyújtó önkénteseknek. Ebben az évben az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke vehette át „Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjat”. Ami rendkívül örömteli és megtisztelő számunkra, mert közös törekvéseinket, csapatmunkánkat  igazolja vissza. Köszönjük! 🙂

♥♥♥
CSODABOGÁR-megnyitó
(Kecskemét, 2019. október 9.)

A CSODABOGÁR Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézménye 24 felnőtt autistának és 24 értelmi képességeiben akadályozott fiatalnak segít abban, hogy önellátó, önkiszolgáló képességét a lehető legmagasabb szintre emelje, a számára legalkalmasabb fejlesztési módszerek, eszközök alkalmazásával.
Az intézmény létrehozásáért fáradozóknak az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Kővári Edit az ünnepélyes megnyitón átnyújtotta az AOSZ által alapított Autizmus Mintaváros kitüntetést.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek a Kecskemét Megyei Jogú Városnak adományozott díjat

Szeleczki Istvánnak és az Autizmus Centrumnak az autistákat 30 éve magas színvonalon ellátó munkásságáért odaítélt díjat

Libor Zoltánnak, aki fáradhatatlanul képviseli az önkormányzati oldalról az autisták érdekeit, és segíti az autistákért dolgozó civil szféra munkáját

Fekete Róbertnek és Szabó Klárának, a kecskeméti szülők és civil szervezetü(n)k, az Autista Gyermekekért Egyesület két évtizedes munkájának elismeréséül…
… mert MINDENKI nem tudott ott lenni, akinek sok-sok éves önkéntes tevékenységét is elismeri ez a kitüntetés. Köztük – miként az ünnepségen is elmondtuk – mindenkori felelős munkájukkal kiemelkedően hozzájárultak ehhez egyesületünk korábbi vezetői, Bagdi Henriett, Gárdus Tibor, Virág Katalin, az AGYE gazdasági ügyeit csaknem két évtizeden át kézben tartó Orosz Sándorné Terike és az ő méltó utóda, Herczegh Dezsőné Etelka, valamint az információs irodánk szolgáltatásait jelenleg koordináló, adminisztrációnkat biztos kézben tartó Kövérné Miklós Zsuzsanna. A legörömtelibb azonban az a körülmény, hogy a névsor még hosszan folytatható lenne egyre bővülő aktív önkéntes csapatunk tagjainak felsorolásával. TIÉTEK IS EZ A KITÜNTETÉS! 🙂

(A képeket a https://keol.hu/ hírportál felvételeiből kölcsönöztük)

♥♥♥
Települési Esélynap
(Kecskemét főtere, 2019. szeptember 27.)

Verőfényes őszi délután. Egymásra kíváncsi emberek. Odafordulás a tőlünk valamiben különbözőekre – és mások odafordulása miránk, akik történetesen tőlük különbözünk valamiben -, de legfőképpen: a valamennyiünkben lévő KÖZÖS megtalálása. Jókedvűen, vagy éppen elgondolkodva. Új ismeretségek, régen látott ismerősökkel való találkozások, beszélgetések. Ez volt az idei kecskeméti Esélynap.
Köszönjük a szervezőknek! 🙂

♥♥♥
Tesco „Ön választ, mi segítünk”
pályázat ünnepélyes eredményhirdetése
(2019. szeptember 5.)

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” 2019. évi, tavaszi pályázatának előválogatásán ismét sikerült bekerülnünk a közé a három civil szervezet közé, amelyekre a kiskunfélegyházi és kecskeméti áruházak vásárlói leadhatták szavazatukat. A gyűjtőkbe bedobott zsetonok az első helyen végzett Autista Gyermekekért Egyesület számára 400 ezer forintos támogatást hoztak, amelyből klubfoglalkozásokra, szülői találkozásokra alkalmas helyszínné igyekszünk varázsolni parányi információs irodánkat. Gratulálunk a zsetongyűjtésben második helyezett Helvéciai Kenderkóc Kulturális Alapítványnak, amely népi hagyományőrző programjaihoz használhatja fel a pályázaton elnyert 200 ezer forintot, és a harmadik helyezett Kecskeméti Spartacus Sportkörnek, amely a pályázaton elnyert 100 ezer forintos támogatást a Széchenyi sétányon kialakított közösségi tér továbbfejlesztésére, sütögető- bográcsozó hely létrehozására fordítja.

Úgy véljük azonban, hogy a pályázat igazi nyertese tágabb közösségünk, amely felfigyelt civil törekvéseinkre, és jelképes hozzájárulásával – a három szervezetre összesen leadott 72614(!) zsetonnal – segítette KÖZÖS JÓLLÉTÜNKET SZOLGÁLÓ önkéntes munkánkat.

Az „Ön választ, mi segítünk” pályázat díjait szimbolizáló óriáscsekkeket 2019. szeptember 5-én adta át a nyerteseknek Kéri Magdolna, a kecskeméti, Izsáki úti Tesco áruház vezetője.

♥♥♥
Családi csapatépítő tréning
Kecskemét, Nyíri erdő, Vackor Vár erdei iskola
(2019. július 27-28.)

Az Autista Gyermekekért Egyesület régi és új önkéntes munkatársai vehettek részt családjaikkal együtt július végi csapatépítő tréningükön a Nyíri erdőben. Bár a találkozó „hátsó szándéka” egyesületi életünk továbblendítése volt, extra hozadékának – és legörömtelibb eredményének – ismét azt könyvelhettük el, hogy autista gyermekeink sikeresen alkalmazkodtak az új környezethez, személyekhez – egymáshoz. 🙂

♥♥♥
Önálló életre felkészítő tanfolyam a Kockacsokinál
(2019. június-július)

Hat autista fiatalt neveztünk be a Kockacsoki Nonprofit Kft. budapesti KONYHAMESTER tanfolyamára, amelyről sok jót hallottunk-olvastunk, mégis kicsit félve engedtük el gyermekeink kezét, hogy teljesen ismeretlen környezetben – szüleik távollétében – ismeretlen segítők támogatásával oldjanak meg számukra addig ismeretlen feladatokat, „konyhamesterségeket”.  De Dénes Ákosnak, a Kockacsoki – autista gyermeket nevelő – vezetőjének és (gyógypedagógus, mentálhigiénikus) munkatársainak köszönhetően nemcsak a zöldséglevesek sikerültek finomra. A 4 órás program végére a résztvevő fiatalok otthonosan mozogtak az új közegben; megnyíltak, nevettek, frissen tanult szabályokat alkalmaztak – jól érezték magukat! 🙂

Az elkészített leveseket a – program alatt izgatottan várakozó – szüleikkel együtt fogyasztották el a teljesítményükre méltán büszke konyhamesterek.

♥♥♥
Családi piknik a Kecskeméti Arborétumban
2019. április 12.

Bár az eredetileg tervezett “kockásplédes piknik” helyett kis híján a vészforgatókönyv szerinti “séta az esőben” nevű programra gyűltek össze a bátor résztvevők, aki kijött április 12-én délután a Kecskeméti Arborétumba, nem bánta meg! ? Jó volt Veletek EGYÜTT! ?

♥♥♥

„Futni-kék!”
2019. április 6.
(A Kecskemét Online hírportál felvételei)

 

♥♥♥

Autizmus Világnapja
2019. április 2.
Kékben ragyogott a Kecskeméti Református Gimnázium

Alkonyattól sötétedésig…
(Csille Lajos felvételei)
♥♥♥
„Mit lehet tudni?”
Szülőklub – a felnőtté válásával kapcsolatos teendőkről – I.
(2019. február 8.)

2019. február 8-án került sor az autisták felnőttkorba lépésével kapcsolatos teendőket ismertető szülőklub-foglalkozásunk első alkalmára, amelynek során – egyebek között – a gondnoksággal összefüggő hivatalos eljárások kerültek terítékre. A kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumában tartott rendezvényünkön dr. Kálozi Mirjam, az Autisták Országos Szövetsége jogsegélyszolgálatának vezetője ismertette a résztvevőkkel a szülők előtt nyitva álló lehetőségeket. 

Szülőtársaink többsége számára újdonság volt, hogy a gondnokság helyett választható a támogatott döntéshozatal is, amellyel biztonságosan irányíthatják felnőtt gyermekük életét, nem fosztva meg őt a belátási körébe tartozó önálló döntésektől.

♥♥♥

„Mit lehet tudni?”
Szülőklub – az ASD-KVÍZ, mint az otthoni fejlesztés új lehetősége
(2019. január 11.)

Az első foglalkozás középpontjában az autizmus spektrumzavar (autism spectrum disorder=ASD) által érintettek otthon, gyógypedagógus közreműködése nélkül is kivitelezhető speciális fejlesztésének eddig kevéssé ismert lehetőségei álltak. A résztvevők megismerkedtek az ASD-KVÍZ multimédiás fejlesztőprogrammal, annak használatával. A bemutatót Farkas János, a program kifejlesztője tartotta.

Az autisztikus állapotok lényege a szociális, kommunikációs és speciális kognitív képességek minőségi károsodása, mely a jellegzetes viselkedési tünetekben nyilvánul meg. Az ASD-KVÍZ azon a meggondoláson alapul, hogy ha e sérült készségeket  specifikus gyakorlatokkal fejlesztjük, akkor a  viselkedésben megnyilvánuló okokat gyengítjük. Ezért intenzív, folyamatos gyakorlás esetén az autisztikus viselkedések is enyhülni fognak. Ezzel minden más tanulás, fejlesztés, a társas környezetbe való beilleszkedés is könnyebbé válik.

♥♥♥
Tesco „Ön választ, mi segítünk” projektnyitó
(2018. október 25.)

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert támogatásunk révén beszerzett Niki Talk szoftver otthoni felhasználásának megismertetésére, betanítására került sor 2018. október 25-én Kecskeméten, az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda közösségi terében tartott nyilvános szülőklubunk keretében.

A Niki Talk kommunikációs nehézségekkel küzdő gyermekeknek, felnőtteknek kínál a mindennapi életben való eligazodásban, önkifejezésben hathatós segítséget, egy tableten vagy mobiltelefonon is elérhető informatikai alkalmazás révén. A személyre szabható kommunikációs eszköztár arra szolgál, hogy ha használója nem tudja szavakkal elmondani, mégis meg tudja mutatni, mi az, amit szeretne. A képhez hangot is lehet társítani, mely kimondja a képen látott fogalmakat, vagyis „beszél” a magát verbálisan kifejezni nem tudó autista vagy más, kommunikációjában akadályozott gyermek, fiatal helyett.

♥♥♥
AOSZ Info-Pont iroda megnyitója
(2018. október 11.)

Az Autisták Országos Szövetsége Bács-Kiskun megyében is megnyitotta Info-Pont irodáját, mely az AOSZ szolgáltatásait nyújtja a helyi környezetbe ágyazottan. Egyebek mellett itt lehet bekapcsolódni a Szövetség sikeres „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” elnevezésű infokommunikációs projektjébe, amely az autizmussal élők és családjaik mindennapjait megkönnyítő számítógépes alkalmazások kifejlesztését, használatát célozza meg.

Az AOSZ Info-Pont iroda az Autista Gyermekekért Egyesület Kecskemét, Dobó körút 10. szám alatti székhelyén (a Centrál Passzázs üzletközpont földszintjén) várja az érintetteket és érdeklődőket.

♥♥♥

Szárba szökkent a dm-pályázat: épül az Egészségkuckó!
(2018. szeptember)

A dm „Együtt egymásért – Jó tettekkel egy jobb világért” elnevezésű, a társadalmi felelősségvállalást a helyi célokért történő összefogás támogatásával elősegíteni kívánó pályázatán 500 ezer forintot nyert az Autista Gyermekekért Egyesület “Fedezzük fel az ízeket! – Egészségkuckó az Autizmus Centrumban” című projektje.
Szeptemberben megtörtént a szükséges berendezések, eszközök beszerzése. Ennek során – egyebek között – konyhaszekrényekkel, gyümölcsaszalóval, olaj nélkül sütő fritőzzel, hűtőszekrénnyel, lekvárfőzővel, turmixgéppel, joghurtkészítővel, főzőlappal és grillsütővel szereltük a Szalag utcai Autizmus Centrum „egészségkuckóját”.

♥♥♥

Mercedes-nap a Szalagon
(2018. augusztus 18.)

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. karosszériaüzemének dolgozói idén a Szalag utcai Autizmus Centrum szabadtéri játékait és az udvari KRESZ-pályát újították fel, önkéntes munkában.

♥♥♥
Tesco: „Ön választ – mi segítünk” pályázat
Eredményhirdetés, adományátadás
(2018. július 11.)
Az egyesületünk által elnyert első díjat Kéri Magdolna, a kecskeméti, Izsáki úti Tesco áruház vezetője adta át az ünnepségen megjelent képviselőinknek. Szerény viszonzásul az autista fiatalok által szőtt szőnyeget adtunk emlékül az igazgatónőnek, aki puszival köszönte meg a figyelmességet az ajándékot átadó autista fiatalembernek.
Az óriáscsekk Dobó körúti információs irodánk kirakatában

♥♥♥

Csillagszülő Klub
(2018. január-május)

Öt csoportfoglalkozásból álló programsorozatra vártuk Kecskeméten az autista gyermeket nevelő – egymásra is kíváncsi – szülőket. A foglalkozások abban nyújtottak számukra segítséget, hogy saját történeteiket elmesélve és megelevenítve, játékokkal és beszélgetésekkel kicsit ki tudjanak kapcsolódni és fel tudjanak töltődni, hasonló sorsú szülők társaságában. Igény esetén a szülők közvetlenül megbeszélhették egyéni kérdéseiket pszichológus szakemberrel is.
Fent: a foglalkozások mottói. Lent: az utolsó találkozó pillanatai.

♥♥♥
Autizmus Világnapja
Kecskemét, 2018

Április 2-án ismét kékben ragyogott a Kecskeméti Városháza
Szokásos „Futni-kék!” rendezvényünkre, mivel az Autizmus Világnapja ebben az évben húsvéthétfőre esett, április 7-re hívtuk
– Nyuszival együtt – „rokonainkat barátainkat és üzletfeleinket” 🙂
(Katt a pici képekre!)

Köszönjük a Hírös.hu folyamatos érdeklődését rendezvényeink iránt! Külön köszönet Banczik Róbertnek a nagyszerű fotókért! 🙂

A HONVEDELEM.HU honlapján Galambos Sándor felvételei örökítik meg a „Futni-kék!” (korántsem) katonás hangulatát!

A további képek ide kattintva elérhetőek!

♥♥♥
TESCO-pályázat – projektzáró nap
(2017. október 25.)

Jó hangulatú, játszós-fánkos bulival tettünk pontot a TESCO Ön választ, mi segítünk nevű pályázatán elnyert 400 ezer forint „elverésére”. A pályázatnak köszönhetően megújult a Kecskeméti Autizmus Centrum udvarán a fahinta, fűszereket, virágokat ültettünk, és egy kültéri fitneszgépet telepítettünk. A projektzárón velünk ünnepeltek, játszottak a kecskeméti TESCO-áruházak munkatársai is.

Köszönjük a záróünnepség ajándékfánkjait a kecskeméti, Izsáki úti TESCO Áruháznak, a beszédes fotókat pedig Ruprech Juditnak!

És néhány kép az idáig vezető útról… 🙂

Versek, dalok, adományok…
(2017. október 1.)

Október elsején, a kecskeméti evangélikus templomban gyönyörködhettek a magyar irodalom ismert – és kevésbé ismert – gyöngyszemeinek egy szál gitárral kísért, ihletett előadásában, akik a vasárnapi ebéd után felkerekedtek, hogy meghallgassák Papp Ferenc koncertjét. A jótékonysági rendezvény adományaiból származó 52500 forintot az Autista Gyermekekért Egyesület a Kecskeméten oktatott-nevelt autisták szabadidős iskolai tevékenységeinek támogatására fordítja.
Köszönjük az élményt Papp Ferenc versénekesnek!
Köszönjük a lehetőséget Kis János evangélikus lelkész úrnak!
Köszönjük – a legkisebb adományt is – TÁMOGATÓINKNAK! 🙂

♥♥♥
Egy (sárkány)hajóban eveztek pedagógusaink!
(2017. szeptember 29.)
Örülünk, hogy a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott sikeres pályázatunkkal lehetőséget teremthettünk ennek a jókedvű napnak a megtartásához! 🙂
További képek itt meg ott!
♥♥♥
Erdei iskolai napok autista gyerekeknek
(2017. szeptember 26., 28.)
A tavalyi, Nyíri erdei „kihelyezett” tanítási napok sikerén felbuzdulva idén is megpályáztuk a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán a kecskeméti Autizmus Centrum által fejlesztett autisták erdei iskolai napjainak megtartását. Sikerrel! 🙂 2017 szeptemberében a jakabszállási Magyarkertben tölthettek el egy-egy napot az iskolába járó autista gyerekek. Reméljük, jövőre: folyt. köv. 🙂 🙂 🙂
♥♥♥
A Mercedes önkéntesei az autistákért
(2017. július 29.)
A kecskeméti Mercedes-gyár karosszériaüzemének dolgozói július utolsó szombatján a Szalag utcai autistaiskolában „vendégeskedtek”. Fákat metszettek, növényeket telepítettek át, udvari  játékokat renováltak, szereltek, gletteltek a tornateremben, és sorolhatnánk… Az iskola „felfordításának” – az aktuális teendőkön kívül – még egy örömteli oka volt: a Mercedes tekintélyes pénzbeli adománya, melyet az Autista Gyermekekért Egyesületnek ajánlott fel, és amellyel szervezetünk az Autizmus Centrumba járó gyerekek mozgásfejlesztésének, felszabadult játékának lehetőségeit szeretné bővíteni új, régen vágyott szabadtéri sporteszközök telepítésével.

KÖSZÖNJÜK A MERCEDES DOLGOZÓINAK… TOVÁBBÁ…

… AZ AUTIZMUS CENTRUM ÉS AZ AUTISTA GYERMEKEKÉRT EGYESÜLET ÖNKÉNTESEINEK EZT A JÓKEDVŰ NAPOT!  🙂
(És persze a sok finomságot az anyukáknak meg a Fornettinek!)

Tóthné Keresztély Éva (Mercedes) és Rigó Ilona (Autizmus Centrum) már a következő szombati önkéntesnap teendőit veszi sorra.
Mert folyt. köv! 🙂

♥♥♥
Budapesti OTP-sek önkéntes hétvégéje a Szalag utcán
(2017. május)

Egy felnőtt méretű háromkerekű „kerékpár” (tricikli) lett az egyik eredménye annak a Farkas Anikó által kezdeményezett – és az Autista Gyermekekért Egyesület közreműködésével benyújtott – eredményes pályázatnak, aminek további hozadékát alábbi képeink illusztrálják. Köszönjük a budapesti OTP-s csapatnak, hogy önkéntes munkájukkal a kecskeméti Autizmus Centrumot támogatták!

♥♥♥
Fűszerkert kialakítása az Autizmus Centrumban
(2017. május)

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” idei pályázatán  a körzetünkben induló három kecskeméti civil szervezet közül – a vásárlók által leadott szavazatok alapján – az Autista Gyermekekért Egyesület került ki győztesen. Május elején meg is kezdtük a pályázatban kitűzött célok megvalósítását, így – egyebek mellett – a kecskeméti Autizmus Centrum udvarára tervezett fűszerkert kialakítását. A munkából a budapesti OTP-s önkéntesek is derekasan kivették a részüket! 🙂

♥♥♥

Tesco-eredményhirdetés
2017. május 2.
(délelőtt 10 órakor)

A kecskeméti, Izsáki úti „kis Tesco”-ban tartott ünnepélyes eredményhirdetésen közölték velünk hivatalosan: egyesületünk kapta a legtöbb szavazatot a vásárlóktól közösségi céljai megvalósításához. A kedvezményezettek is nagy egyetértéssel fogadták a döntést: hozzanak újabb adag csokisfánkot az áruház cukrászüzeméből! 😉

♥♥♥

Jótékonysági futás az autistákért
Református Gimnázium, Kecskemét
2017. május 2.
(délelőtt 9 órakor)
Talán a gyülekező egy picit hangos volt némelyiküknek…
… de becsülettel végigfutották. 🙂

Köszönjük a Református Gimnázium szervezőinek a felajánlást, és persze a nevezési díjakból nekünk juttatott 110 ezer forintot!

♥♥♥

AUTIZMUS VILÁGNAPJA
Kecskemét, 2017. április 2.
KÉPGALÉRIA
(Baon.hu – Hraskó István felvételei)

♥♥♥

„Nők kékben”
Komka Péter képei a kecskeméti Malom Központban
2017 március 22-től április 9-ig
FOTÓGALÉRIA
(Hírös.hu – Banczik Róbert felvételei)

♥♥♥

Adományok a XVI. kerületi
Jókai Mór Általános Iskolától

December 24-én délután érkezett meg egyesületünkhöz az a – főleg tartós élelmiszerekből, játékokból álló – gazdag adománycsomag, amit, immár másodszor, a kecskeméti autista gyermekek és családjaik számára gyűjtött össze  a budapesti, XVI. kerületi Jókai Mór Általános Iskola segítőkész pedagógus- és szülőközössége.
dsc_0139Az élelmiszereket már szentestére célba juttattuk – oda, ahol ez megbecsült, komoly segítségül szolgál az elkövetkezendő hétköznapokban –, a játékok kiosztásával a téli iskolai szünet után tudunk örömet szerezni az Autizmus Centrumba járó gyerekeknek.
dsc_0142dsc_0141dsc_0144

♥♥♥

Autizmus-nap – Budapest,
Premier Kultcafé, 2016. november 26.

Az Autista Gyermekekért Egyesület szervezésében tizenegyen vettünk részt az idei Autizmus-napon, amelyre a fogyatékos fiatalokat – köztük autistákat is – foglalkoztató Premier Kultcaféban került sor.
Részletes beszámoló az AOSZ honlapjáról – sok-sok képpel – ITT
dscf1595dscf1597 dscf1599 dscf1602dsc_0903Ő nyerte kecskeméti csapatunktól „a legjobban öltözött férfi” díját! 🙂

♥♥♥

„Autizmus 5 lépésben – Hogyan tovább?”
Szülőtréning Kecskeméten
2016. október-november

Péntek reggel megkezdődött a képzés, ami már az elején sejtette, hogy nagyon hasznos lesz. Az előadók profik, a csapat nagyon nyitott és befogadó, az előadások és életpéldák pedig sokszor „SOKKOLÓ” hatással vannak rám. Még csak két nap telt ez az 5-ből, de én már sok hasznos dologgal lettem gazdagabb, és úgy érzem folyamatosan kapom az „ajándékokat”! (K. Zs.)14695354_531199160410795_6694916585867593592_n 14794210_1296692197037392_1046211308_n 14805534_1296692203704058_1823255204_n-1 14813586_1296692190370726_760480531_n-1 autizmus-5-lepesben-kecskemetenRengeteg fontos tudnivalót, információt kaptunk vagy újra átgondolhattunk gyerekeinkkel kapcsolatban. Bízom benne, hogy a következő alkalmakkor is rengeteg tanácsot, gyakorlati, személyes példákat ismerhetünk meg, így SEGÍTVE EGYMÁST. Köszönöm, hogy ott lehettem. (S. R.)

♥♥♥

Szakmai nap a XI. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus résztvevőinek beszámolóiból
2016. november 12.
p1130300

♥♥♥

EsélyNap – Hírös Agóra, Kecskemét, 2016 október 28.eselynap-2016-kecskemet-plakatAhol ilyenek voltunk…
dsc_0621 dsc_0622 dsc_0624 dsc_0629 dsc_0635
♥♥♥

Erdei iskolai napok az Autizmus Centrum diákjainak, 2016
dscn2388
A kecskeméti Autizmus Centrumhoz tartozó 16 – óvodai, iskolai, integrált és szakiskolai – csoport számára szerveztünk egy-egy napos kirándulást a Nyíri erdei Vackor Vár erdei iskola közreműködésével.  A helyben dagasztott, kemencében sütött pizzaebéd után a Fülöp-lovastanyán kocsikáztak és ismerkedtek testközelből a természettel.
14462802_1129047027131807_1150288908992352992_n

♥♥♥

„Öregdiák” találkozó, Szabadszállás, 2016
DSC_0531
Szeptember 3-án és 4-én a szabadszállási Strázsa Tanyán próbáltuk ki, milyen (újra) együtt lenni: az iskolából már kikerült autistáknak, szüleiknek, volt pedagógusaiknak. Házigazdáinknak és a tanya adottságainak köszönhetően mindenki megtalálhatta a számára megfelelő időtöltést, bekapcsolódhatott a kínálkozó programokba.
DSC_0339DSC_0350 DSC_0352 DSC_0355 DSC_0357 DSC_0368 DSC_0387 DSC_0393 DSC_0408 DSC_0421 DSC_0435 DSC_0455DSC_0473 DSC_0482  DSC_0499 DSC_0509 DSC_0513 DSC_0520 DSC_0526DSC_0534DSC_0539 DSC_0545 DSC_0533DSC_0546 DSC_0547 DSC_0551 DSC_0556 DSC_0557 DSC_0561 DSC_0565 DSC_0570 DSC_0574 DSC_0588DSC_0593
♥♥♥

Autizmus Világnapja, Kecskemét, 2016.
Április 2-án Futni-kék! felkiáltással szerveztünk belvárosi együttfutást, aminek előkészületeiből egyesületünk önkéntesei mellett az autista gyerekek is kivették a részüket: százszámra készítették a rendezvényen osztogatott kék zászlócskákat.
Április 16-án – szintén az Autizmus Világnapjához kapcsolódóan – BringAuti néven kerékpáros teljesítménytúrát szerveztünk.
Mindkét rendezvényünket – nagy-nagy örömünkre – várakozáson felüli érdeklődés kísérte, melynek „lenyomatai” (bal oldali) RÓLUNK ÍRTÁK menüpontunk sajtóbeszámolóiban érhetők pontosan tetten.

De a szívünknek legkedvesebb – mert igazán rólunk szóló (ezért leghitelesebb) – tudósításokat Kapócs Győzőnek, a kecskeméti Autizmus Centrum gyógypedagógusának köszönhetjük. Bennük van minden bumfordiságunk, lelkesedésünk, örömünk, amit ez a két nagyszerű nap nyújtott nekünk – és remélhetőleg másoknak is.
Futni-kék! (video)
BringAuti (video)
Köszönjük, Győző! 🙂

Egy másik kedves gyűjtemény:
Futni-kék! – oda és vissza
(Kuti Zoltán fotóalbuma)

És naná, hogy ragyogtunk az idén is! 🙂
Kék fényben a kecskeméti Városháza
(Csille Lajos felvétele)

A Városháza este fél 9-kor...

♥♥♥

Autizmus és szexualitás tréning
Kecskemét, 2016. február 19-20.
Autizmus és szexualitás
Szülők és szakemberek számára szervezett tréningünkön a résztvevők az autisták – legtágabb értelemben vett – szexuális nevelésének autizmus-specifikus módszereiről kaptak a mindennapok során hasznosítható ismereteket, a konfliktusok kezeléséhez praktikus tanácsokat a téma szakértőitől, Farkas Edittől és Prekop Csillától.

Pillanatképek

♥♥♥

Felnőtt Fogódzó képzés, szülőtréning
Kecskemét, 2015. november 13-14.

Figyelő tekintetek (2. nap)

Minden előzetes várakozást felülmúlóan jól sikerült a Felnőtt Fogódzó képzésünk, amely messze túlnőtt elsődleges funkcióján, hogy hasznos ismeretekkel ruházza fel a résztvevőket. Beláttuk azt is, hogy mi, szülők, együtt erősebbek vagyunk, sok mindent át tudunk adni egymásnak, és főleg jobban tudjuk képviselni a közös érdekeinket, ha ehhez, akinek módja van rá, hozzáteszi azt a bármilyen kicsit, amivel csakis ő tudja szolgálni a közösséget!

♥♥♥

Bársonyos terápia

Bársony, a terápiás kutya évek óta kiváló „gyógypedagógusa” a kecskeméti autistáknak. Örülünk, hogy – a Városi Támogatás Program keretében – pályázatunkkal a 2015-2016. tanévben is sikerült megnyerni a célnak e négylábú, gyermekszerető „tanerőt”.

♥♥♥

BRINGAUTI – Kecskemét 2015. április 11.
Az eseményről részletes infók ide kattintva olvashatók.

Indulásra készen a kecskeméti városháza előtt

Indulásra készen a kecskeméti városháza előtt
Szentirmay Tamás további képei:

♥♥♥

AUTIZMUS VILÁGNAPJA – Kecskemét 2015. április 2.

DÉLUTÁN:
„Futni-kék!” – belvárosi futóverseny
dsc_0052

További képek résztvevőinktől

ESTE:
„Fiúk-lányok” – Baltazár Színház, Kecskeméti Ifjúsági Otthon

100849

SÖTÉTEDÉSTŐL:
Kék fényben Kecskemét egyik legszebb szecessziós épülete

100856

♥♥♥

„Tanuljunk egymástól!”
Három megyés szülő-szülő. pedagógus-pedagógus, pedagógus-szülő eszmecsere Kecskeméten az AGYE szervezésében
(2014.  október 11.)

„Mindhárom dél-alföldi megyeszékhely olyan helyi eredményekkel – de más-más megoldásokkal – büszkélkedhet az autistákról való gondoskodás terén, amely követhető példaként szolgálhat a többiek számára is.”
Szabadtéri délután

A vendéglátásból a Juhar utcai meg Szalag utcai autista gyerekek is kivették a részüket: a finom kekszszalámit és a kókuszgolyókat ők alkották.

♥♥♥

Napközis tábor
(
2014 július)P7031003

Jól sikerült nyári tábort szerveztünk az iskolás gyermekeknek.
Tematikus képösszeállításaink az alábbi címekre kattintva érhetők el:
A hétköznapok
Bábozás
Csinosfarm
Fagyizás a városban
Kézműveskedés a Szalag utcán
Kiskunfélegyházi kirándulás
Kutyaterápia
Ötpötty Kreatív Foglalkoztató
Sütisütés
Vadaspark

♥♥♥

A Mercedes gyár munkásai dolgoztak a Juhar utcai óvodában
(2014. június 28.)

A lehetőséget az Autista Gyermekekért Egyesület közreműködésével kapta az intézmény,

A jól végzett munka után_1

... és a jól végzett munka után.

… a jól végzett munka után.

♥ ♥ ♥

Bolhapiac a Szalagon – 2014. június 6.

Egy gyékényen árulunk!

♥ ♥ ♥

Szülőtréning 2014. január-május

Minden alkalommal olyan gyakorlatokkal, játékokkal színesítettük a tréninget, amely egymás jobb, mélyebb megismerését, a csoporton belüli és kívüli kapcsolatok kiépítését segítette, és nem utolsó sorban megalapozta a jókedvet.

2014-04-11 19_41_56

„Érdekes volt látni, hogy mennyire mások vagyunk, és más-más szakaszában vagyunk az elfogadás nehéz folyamatának.”

♥ ♥ ♥

 „Öltözz kékbe – és fogd meg a kezem!”
flashmob (villámcsődület) Kecskemét főterén
2014. április 2-án, az Autizmus Világnapján

_USP6300

További képek

♥ ♥ ♥

„Hova tovább?” – fórum a felnőtt autisták ellátásáról
2013 novemberében, Kecskeméten

A bemutatkozó intézmények sora felölelte az autizmussal legenyhébben érintetteknek kínált szolgáltatásoktól a legsúlyosabban fogyatékosok számára megtalált megoldásokig a teljes hazai ellátási spektrumot.

♥ ♥ ♥

Fogódzó Plusz képzés
2013 októberében, Kecskeméten

A tréning két fő témaköre a vizuális segítségek használata és a viselkedésproblémák kezelése volt.