2022

 

Meghívó_AGYE-közgyűlésre_20220519

Szöveges_beszámoló_tervezet_OBHGEPI_PK_742_02

Beszámoló_közgyűlés jegyzőkönyve_20220525

Közhasznúsági_beszámoló_2021_évről

Közhasznúsági_beszámoló_2021_évről_Kiegészítő melléklet

Közhasznúsági_beszámoló_2021_évről_Szöveges_melléklet

Beszámoló_az_1%-os_adófelajánlások_2021._évi_felhasználásáról

Mit csináltunk 2022-ben?

 A 2022. évben jutottunk el a „Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16-H-112-4 számú, „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása” című felhívására 2019-ben benyújtott, „Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű pályázatunk finiséhez. A pályázaton elnyert 15 millió forintos támogatás révén kilenc tematikus programsorozatot tudtunk megvalósítani, amelyek kitágították az autista gyermekek és fiatalok, valamint az őket nevelő családok életének, továbbá az őket ellátó intézmények fejlesztő munkájának lehetőségeit, erősítették kapcsolataikat az őket körülvevő világgal. Projektünk 2021 júniusától 2022 májusáig megvalósult 59 programalkalmán 985 regisztrált személy vett részt. A programok megvalósításában 18 szerződött munkatársunk közreműködött: autista gyermekek szülei, testvérei, pedagógusai, szociális gondozói.

A programokhoz beszerzett 68 eszköz mindegyike a projekt lezárulta után is az autista gyermekeket, fiatalokat és családjaikat szolgálja. A főzőklubokhoz indukciós főzőlapokat, hűtőszekrényt, gyümölcsaszalókat, szendvicssütőket, forrólevegős fritőzöket, konyhai robotgépeket, mikrohullámú sütőket vásároltunk, az informatikai klubok pedig a pályázati keretből beszerzett laptopok, tabletek és egyéb kiegészítő eszközök segítségével valósulhattak meg. A programok helyszíneire – a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményébe és a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai és Szalag utcai tagintézményeibe – kihelyezett eszközök a továbbiakban az intézményekben folyó mindennapi fejlesztő munkát segítik, tandem-kerékpárjainkkal pedig újabb túrákat tervezünk, immár a projekten kívül, autista fiatalok és családjaik számára.

TOP-os programjaink mellett – természetesen – érdekvédelmi munkánkat, az autisták családjait közvetlenül segítő tájékoztató, felvilágosító tevékenységünket sem hanyagoltuk el. Kecskemét, Dobó krt. 10. szám alatti információs irodánkban fogadtuk az egyéni életvezetési problémáikkal hozzánk fordulókat, szakirodalom-gyűjteményünkből tagjaink könyveket kölcsönözhettek vagy helyben olvashattak. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) tagszervezeteként irodánk – immár négy éve – az AOSZ Info-Pontjaként is működik, helyben hozzáférhetővé téve az országos programokat, szolgáltatásokat.

Egy emberként kapcsolódtunk be a kecskeméti Rotary Klub adománygyűjtő akciójába augusztus 26-án, a Hírös Hét Fesztivál programjai keretében. Az Élethinta Alapítvánnyal közösen szervezett főtéri kitelepülés során a civil szervezetek sátránál vártuk az érdeklődőket, ahol – a Kecskeméti EGYMI kiváló gyógypedagógusainak lelkes közreműködésével – játékos feladatokban tesztelhették az érdeklődők: mit tudnak (jól vagy rosszul) az autizmusról? Az összegyűlt adomány a szabadidőközpontba tervezett integrált játszótér létrehozását segíti, ahol akár egy kerekesszékes fiatal is tud majd hintázni, és a nagyra nőtt autistákat is szívesen fogadják a játszótársak.

Nagy örömünkre ősszel ismét vendégül láthattuk Kecskeméten az Autifi podcast csoport tagjait. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban nagy érdeklődés mellett tartott összejövetel központi témája ezúttal az autisták egyenrangú partnerként történő elfogadása volt.

Az autisták élménygazdagabb nevelése, fejlesztése céljából felajánlott, egyesületünknek juttatott adományokat az adományozók által megjelölt célokra használtuk fel. Ezek közül is kiemelkedett a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai tagintézményébe járó autista gyermekek és fiatalok számára 2,3 millió forintból nyáron létrehozott fitneszpark.

 Mindez nem jöhetett volna létre, ha nincsenek elkötelezett segítőink, nagylelkű adományozóink, és nem utolsósorban: a személyi jövedelemadójuk 1%-át az Autista Gyermekekért Egyesületnek felajánló támogatóink. Fennmaradásunkat, mindennapi működésünket ugyanis elsősorban ebből a forrásból tudjuk biztosítani.

VALAMENNYIÜKNEK köszönjük, hogy lehetővé tették 24 éve megkezdett közhasznú munkánk folytatását!

Bízunk benne, hogy tevékenységünkkel továbbra is méltónak bizonyulunk támogatóink bizalmára.

 Adószámunk: 18355350-1-03

Bankszámlaszámunk: 50800128-11029991

A LEGKISEBB TÁMOGATÁST IS A LEGNAGYOBB TISZTELETTEL KÖSZÖNJÜK!