2018

A 2018. évi beszámoló közgyűlés dokumentumai

Meghívó AGYE-közgyűlésre (2018.05.24.)

Közgyűlési jegyzőkönyv_1_(2018.05.24.)

Közgyűlési jegyzőkönyv_2_(2018.05.28.)

A 2017. évről szóló, bíróságnak benyújtott közhasznúsági beszámoló és az 1%-os adófelajánlások felhasználálásáról szóló – a NAV honlapján is hozzáférhető – jelentés dokumentumai a BESZÁMOLÓK menüpont 2017. évi mappájában találhatók.

Mit csináltunk 2018-ban?

Év elején benyújtottuk információs irodánk fenntartásának, a pedagógusok autizmusspecifikus továbbképzésének, az Autizmus Centrum szakmai irányítása alatt álló iskolai csoportok tanévkezdési megsegítésének eddig legfontosabb forrása iránti, működési támogatásért folyamodó pályázatunkat a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA). Ám a pályázaton kért, közel 3 millió forint helyett mindössze 100 ezer forintot nyertünk el. A NEA korábbi években sikeres szakmai pályázatán pedig – amelyből a gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak szánt programok többségét szoktuk megszervezni – a megpályázott kb. 4 millió forintból idén egyetlen fillért sem sikerült elnyernünk. Mivel a pályázati támogatásokon és a felajánlott 1%-okon kívül nincs egyéb bevételünk, csak ez utóbbiban, valamint – a helyi sajtó segítségével nyilvánosságot kapott – nehéz helyzetünkre érzékeny embertársainkban bízhattunk. Egyszerre megrendítő és szívmelengető volt, hogy a sajtóban megjelent híradások nyomán azonnal többen érdeklődtek: mekkora a baj? Voltak, akik kérdés nélkül segítettek, és küldték el (még külföldről is) pénzadományaikat.
HÁLÁS KÖSZÖNET ÉRTE!
 

Támogatóink jóvoltából folytathattuk 20 éve megkezdett önkéntes munkánkat az autistákért és családjaikért.

Április 2-án, az Autizmus Világnapján – csatlakozva az e napon világszerte hasonló megmozdulásokhoz – ismét a kecskeméti Városháza kék fénybe öltöztetésével hívtuk fel a figyelmet az autisták elfogadására. Április 7-én, az immár szokásos, „Futni-kék!” nevű együttfutásunkkal tettük lehetővé ennek oldott hangulatú kifejezésre juttatását.

Májusban ért véget Csillagszülő Klubunk fél éves programsorozata, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft. – előző évben elnyert – támogatásával valósulhatott meg. A foglalkozások elsősorban abban segítették az érintett szülőket, hogy – élethelyzetük elfogadása mellett – feltöltődjenek és kikapcsolódjanak egymás társaságában, ami jó munícióul szolgált további, napi küzdelmeikhez is.

Ugyancsak májusban ismét pályáztunk és – a vásárlói szavazatoknak köszönhetően – nyertünk is a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán. Az elnyert 400 ezer forintból informatikai eszközök és egy – az otthoni feljesztést is támogató – speciális szoftver beszerzésével az autista fiatalok digitális világban való eligazodását kívánjuk elősegíteni.

Júniustól a dm „Együtt egymásért – Jótettekkel egy jobb világért” pályázatán elnyert 500 ezer forintból az Autizmus Centrumban egy ún. egészségkuckó kialakításába kezdtünk. A szakiskolások rendhagyó természetismeret órákon ismerkednek az egészséges életmóddal, az egészséges táplálkozással, ételkészítési technológiákkal. Mindezt a gyakorlatban is kipróbálhatják az egyesületünk által beszerzett konyhatechnikai gépek, felszerelések segítségével.

Június 21-én – egyesületünk szervezésében – Kecskeméten mutatták be a szülőknek, pedagógusoknak és a sajtó érdeklődő képviselőinek a DATÁ-t, azaz az Autisták Országos Szövetségének új programját. A „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” elnevezésű mobil-applikáció pl. az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud majd segítséget nyújtani az autista felhasználóknak.

Augusztusban újra az autisták oktatási körülményeinek jobbítására ajánlották fel önkéntes munkájukat a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. karosszériaüzemének munkatársai. A Mercedes egyesületünknek juttatott anyagi támogatását – a pedagógusok javaslatai alapján – főleg mozgáskoordinációt elősegítő sporteszközök beszerzésére fordítjuk, melyeket a Juhar utcai és Szalag utcai iskolában tanuló autista gyerekek hasznosíthatnak.

Októbertől minden hónap első hétfőjén 10-12 óra között csendes órákat biztosítanak az autista vásárlóknak és családjaiknak a Decathlon áruházakban. Erre felkészülve, a kecskeméti áruház munkatársai számára pszichológus egyesületi szülőtársunk tartott érzékenyítő foglalkozásokat.

Október 1-jén ismét jótékonysági koncertet adott a kecskeméti evangélikus templomban Papp Ferenc versénekes. A befolyt – és köszönettel fogadott – adományokat egyesületünk az autisták oktatásának támogatására fordítja.

Október 11-én Bács-Kiskun megyében is megnyitotta az Autisták Országos Szövetsége AOSZ Info-Pont irodáját, mely egyesületünk Kecskemét, Dobó körút 10. szám alatti székhelyén várja az érdeklődőket.

Október 25-én a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert támogatásunk révén beszerzett – az autisták önállóságát elősegíteni hivatott – Niki Talk szoftver otthoni felhasználásának megismertetésére, betanítására került sor az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda közösségi terében tartott nyilvános szülőklubunk keretében.

November-december folyamán a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. egyesületünknek juttatott 600 ezer forintos pályázati támogatásával az Autizmus Centrum tantermeinek, bútorainak felújításában tudunk segítséget nyújtani.

Év végétől honlapunk JOGI IRÁNYTŰ menüpontjából közvetlenül is elérhetővé vált az Autisták Országos Szövetségének szolgáltatása, ahonnan az autizmusban érintett érdeklődők naprakész jogi segítséget kaphatnak az ellátórendszerekben való tájékozódáshoz, az ügyintézéshez, a jogi szempontú ügyek áttekintéséhez a teljes élethosszt illetően.