2020

 

Mit csináltunk 2020-ban?

Januárban folytatódott és februárban zárult Csillagszülő Klubunk új programsorozata, autista gyermeket nevelő szülőtársaink számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával megvalósult, Kiss Zsuzsanna szülőtársunk által vezetett találkozóknak ezúttal is a kecskeméti Szentcsalád Plébánia adott otthont. Köszönjük! ?

Februárban vehettük át a kecskeméti Decathlon Áruházba – szülőtársunk, Fekete Róbert kezdeményezésére – kihelyezett adománygyűjtő urnában összegyűlt vásárlói adományokat. Az aprópénzzel teli urnát a „CSODABOGÁR” Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézménye vezetőjének adtuk át, az érintett szülők jelenlétében. Köszönjük az érintettek nevében! ?

Január-február folyamán vártuk ismét a vásárlók zsetonjait a kiskunfélegyházi és kecskeméti Tesco Áruházakban, az „Ön választ, mi segítünk” pályázat újabb fordulójában, amelyen az autisták élményszerű tanulásának támogatását céloztuk meg. Köszönjük a második helyezést eredményező vásárlói támogatást! ?

Március 2-án, ünnepélyes keretek között, a város polgármestere nyújtotta át egyesületünk vezetőjének a „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása” című TOP CLLD helyi felhívás első fordulójának sikeres teljesítéséről szóló oklevelet. „Az autisták társadalmi integrációjáért” elnevezésű uniós pályázatával egyesületünk kilenc, több éven átívelő, autista gyermekeket, fiatalokat és családjaikat segítő projekt megvalósításához kért támogatást. Március 12-én vehettük át a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara jótékonysági báljának adományát, amit a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumában folyó pedagógiai munka segítésére használunk fel.

Március közepén… Ahogy mindenkit, bennünket is letaglózott, megbénított a járvány kitörése és a nyomában született korlátozó intézkedések sora. De csak néhány napig. Fájó szívvel elengedtük ugyan az épp küszöbön álló – hosszú hónapokon át előkészített – programjainkat, de az AOSZ helyi Info-Pontjaként fokozott intenzitással kapcsolódtunk be az Autisták Országos Szövetsége által koordinált segítő és felvilágosító tevékenységekbe. Szülőtársunk, Kövérné Miklós Zsuzsanna folyamatosan továbbította az AOSZ tájékoztató leveleit az érintetteknek, felvette és tartotta a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, az egészségügyi intézményekkel, rendőrséggel, hogy a járványügyi veszélyhelyzet kiélezett szituációiban felkészülhessenek az autistákkal való megfelelő, méltányos – lehető legkevesebb konfliktussal járó – bánásmódra. Honlapunkon, facebook oldalunkon is közzétettünk minden, az autistákat a kialakult helyzetben segítő információt az érintettek családjai számára.

Augusztusban ismét a Dacathlon kecskeméti munkatársainak jóvoltából gazdagíthattuk a CSODABOGÁR-napközit: idei 12 órás futásuk eredményeként egy szabadtéri trambulint kaptak az autista fiatalok.

Szeptemberben az Evodium Kft. 50 ezer forintos adományából támogathattuk a kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának Rákóczi-iskolában működő csoportját. 

Októberben a CabTec Kft. dolgozói által összegyűjtött játékokat, könyveket és készségfejlesztő eszközöket közvetíthettük az integrációs csoportba járó autista gyereknek.

Novemberben megtarthattuk eredetileg tavaszra meghirdetett „Könnyű Szív” szülőtréningünket, a kecskeméti Városi Támogatási Program jóvoltából, szülőtársunk, Mihala Tímea vezetésével. A járvány második hulláma miatt azonban már ezt is online módon tudtuk befejezni. A pedagógusok kérésére – az egyesületünknek felajánlott 1%-oknak köszönhetően – egy évre újra előfizethettük az autisták speciális fejlesztésére szolgáló, online módon használható ASD-Kvízt. Sikeresen zártuk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázat korábbi projektjét, amelynek keretében parányi információs irodánkat kisebb csoportfoglalkozások megtartására alkalmas közösségi térré varázsoltuk, mindenekelőtt szülőtársunk, Csille Lajos kreativitásának és kétkezi munkájának köszönhetően.

Decemberben szülőtársunk, Hosszú Katalin és lelkes csapata ismét sikerrel pályázott a Knorr-Bremse társadalmi felelősségvállalási felhívására, amelynek köszönhetően az egyesületünknek átutalt adományból konyhakert valósulhat meg jövőre az EGYMI Juhar utcai tagintézményében, az autista gyerekek aktív közreműködésével.

KÖSZÖNJÜK MINDEN TÁMOGATÓNK, ÖNKÉNTESÜNK SEGÍTSÉGÉT!