AUTIZMUSRÓL AUTISTÁKTÓL!

2021. augusztus 25-én (szerdán) 16.30-kor kezdődik – az Autista Gyermekekért Egyesület és a Katona József Könyvtár szervezésében – AUTIZMUSRÓL AUTISTÁKTÓL! című rendezvényünk, amelyre szeretettel invitálunk mindenkit! Az Autifi podcast csoport nyári országjárásának keretében sorra kerülő program tervezett menete (amit módosíthat a résztvevők kíváncsisága, speciális érdeklődése):
16.30-17.30 interaktív előadás az autizmussal kapcsolatos tényekről, tévhitekről – az autisták szemszögéből
17.30-18.45 „élőkönyvtár” – kiscsoportos beszélgetések autista fiatalok vezetésével
A program a könyvtár földszinti Tinivilág helyiségében lesz. Az előadók-közreműködők egyetemista autista fiatalok, akik ezzel a programjukkal több városba ellátogatnak a nyár folyamán. Ennek egyik állomása Kecskemét.
Egle Botond (az autifik vezetője): Találkozz velünk programunkon, ahol interaktív előadás során tudhatsz meg többet az autizmusról, és „élőkönyvtár” keretei közt tehetsz fel szabadon olyan kérdéseket autistáknak, amelyekre talán már rég keresed a választ!

Az Autifi csoport bemutatkozása, a program ismertetése:

Az Autifi Csoport 2019-ben alakult, az Európai Unió Szolidaritási Testületének pályázatán sikeresen szerepelve nyerte el anyagi és szakmai tőkéjét működésének megkezdéséhez. Csoportunk inkluzív, neurodiverzív (az idegrendszeri sokszínűség jegyében autisták, ADHD-val élő és neurotipikus személyek is dolgoztak benne), szemléletformáló civil társaság, emiatt pedig elsődleges célunknak és feladatunknak azt tekintjük, hogy egy a szakmaiságot nem nélkülöző, de közérthető és emberközeli, az autizmus-spektrumot a lehető legszélesebben átfogó képet kommunikálhassunk a világ felé. Eddigi tevékenységünket főleg online hallgatható podcast adások, kerekasztalok és videóanyagok fémjelzik, ám csapatunk nagy része már számos előadás maga mögött tudó tapasztalati szakértő is, erre építve 2021 nyarán az ország 7 pontján előadásokat és „élőkönyvtárat” szervezünk. E programsor egyik kiemelt helyszíne Kecskemét, ahol közvetlenül a járvány előtt tartott jó emlékű beszélgetést az Autifi vezetője, Egle Botond.

A helyi szervezettel, az Autista Gyermekekért Egyesülettel egyeztetve Kecskeméten egy interaktív előadás, azt követően pedig egy „élőkönyvtár” alkalmat tartunk.

A bevezető előadás az autizmus spektrum zavarról szól, általánosságban (de amitől már ez is különleges: az autisták szemszögéből).  Mi is ez? Milyen tévhitek, sztereotípiák ismertek az autizmussal kapcsolatban és mi a realitás? Milyen autistának lenni a többségi társadalomban?

Szó esik majd arról is, hogyan mutatják be a különböző médiumok az autizmust. Az előadásban/beszélgetésben kitérünk arra, mennyire befolyásolhatja az emberek véleményét, tudását az, hogy mit hallanak az általuk kedvelt csatornákon, műsorokban. Beszélünk arról, hogy ezek a programok általában mit emelnek ki, ha autizmusról, autista emberekről van szó. Felvetünk és kifejtünk olyan szempontokat is, amelyeket fontosnak tartanánk bemutatni, ha autistákról van szó. További kitérünk az autista vagy autisztikus vonásokat mutató kitalált karakterek szerepére is a társadalom szemléletformálásában és a modern kultúrában, nyilvánosságban.

Az „élőkönyvtár” időtartama alatt tagjaink egy térben, egy „olvasóteremben” tartózkodnak – mely Kecskeméten a Katona József Könyvtár Tinivilága lesz –, ahol a kényelmes és közvetlen személyes beszélgetések megvalósulhatnak. A résztvevők ide érkezve találkozhatnak autizmus tapasztalati szakértőinkkel (olyan autista személy, aki a témában elsőkézből, személyes tapasztalatokat és hiteles tudást vegyítve tud a témáról beszélni), akik a rendezvény ideje alatt az elolvasható „könyvekként” szolgálnak. A látogatók szabadon „beleolvashatnak” e „könyvekbe”, kérdéseik mentén személyes, őszinte beszélgetés alakulhat ki szakértőinkkel, akik „nyitott könyvként” adnak bepillantást abba, hogy milyen az autizmus szemüvegén keresztül látni a világot.