Látogatás a Platán Otthonban

A közoktatásból kikerült – vagy hamarosan kikerülő – fiatal felnőtt autisták szülei látogatták meg 2014. március 12-én az értelmi fogyatékosok kecskeméti bentlakásos intézményét, a Platán Otthont. Ezt megelőzően az otthon vezetői, munkatársai tettek látogatást a Szalag utcai Autizmus Centrumban. A kölcsönös érdeklődésnek az adott különös aktualitást, hogy immár a város vezetése részéről is felmerült: a felnőtt autisták nappali ellátásának, foglalkoztatásának a meglévő szociális ellátórendszerbe integráltan kellene megvalósulnia.
Ennek szakmai feltételeiről Szeleczki István, az Autizmus Centrum vezetője készített – az önkormányzat felkérésére – részletes jelentést. A találkozót követő megbeszélésen, melyen a Polgármesteri Hivatal fogyatékosügyi szakreferense, Libor Zoltán is részt vett, a szülők megtudhatták: a város vezetésének eltökélt szándéka a felnőtt autisták ellátási problémáinak megoldása. Alternatívákat dolgoznak ki, melyek a napi gazdasági racionalitások mellett a hosszú távú igényekre (bentlakásos elhelyezés) is igyekeznek figyelemmel lenni.

A Platán Otthon igazgatója, Sendula Ferenc az intézmény maximális fogadókészségéről biztosította az érintetteket – amennyiben az ehhez szükséges feltételrendszert rendelkezésükre bocsátják. Ám addig is: szorgalmazza az informális kapcsolattartást az érdeklődő szülők és a Platán között! Előzetes egyeztetés alapján szívesen fogadják programjaikra, foglalkozásaikra az autista fiatalokat és szüleiket.